Gianpiero Lambiase over zijn bijzondere samenwerking met Max Verstappen: “Hij is mijn kleine broer”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In gesprek met de ‘Talking Bull’ podcast vertelt race-engineer Gianpiero Lambiase hoe zijn relatie met Max Verstappen de voorbije jaren is geëvolueerd. Lambiase en Verstappen groeiden de voorbije jaren uit tot een erg succesvolle combinatie die tot dusver 52 race-overwinningen en drie wereldtitels behaalde.

Over de boordradio zijn vaak kritische boodschappen te horen, het lijken ook soms harde woorden, maar eigenlijk kennen Verstappen en Lambiase elkaar door en door en weten ze wat ze tegen elkaar moeten zeggen om elkaar te motiveren en scherp te houden.

“Het is normaal dat we na zeven of acht jaar elkaar vanbinnen en vanbuiten kennen en dat we weten wat de andere triggert, hoe we met elkaar moeten omgaan, hoe we een arm rond elkaars schouder kunnen doen,” aldus Lambiase.

Lambiase blikte terug op de beginperiode van Max Verstappen bij Red Bull die ondanks zijn overwinning tijdens zijn eerste race bij Red Bull niet altijd erg probleemloos verliep. In het begin domineerde Mercedes immers nog.

“In 2018, 2019 en 2020 was de wagen niet zo competitief als het team had gewenst, zeker voor Max,” vertelt Lambiase daarover. “Toen kon je zijn frustratie zien omdat hij niet voor de wereldtitel kon strijden.”

“We hadden in die periode enkele ups en downs, vooral in het midden, tijdens het derde, vierde en vijfde jaar. Maar sinds 2021, wat zo intens was, was de relatie en band enorm vast, zoals cement.”

Ook Max Verstappen is ervan overtuigd dat die moeilijke jaren de band met Lambiase veel intenser en closer heeft gemaakt.

“Je brengt zoveel tijd met elkaar door. Ik begon op 18-jarige leeftijd bij het team en ik ben 26 nu,” blikt Verstappen terug op zijn jarenlange band met Lambiase. “Toen ik die beelden zag van de eerste races bij het team dacht ik ‘Oh mijn God’, het is erg verschillend.”

“Ook mijn gedrag en mijn opgroeien, dat helpt je relatie ook.”

De voorbije jaren werd hun onderlinge band nog intenser er we hoorden ook al meermaals legendarische en harde boodschappen over de boordradio. Ze kunnen alles tegen elkaar zeggen, er vallen vaak harde boodschappen maar nadien wordt alles gerelativeerd.

“Ik word nog steeds boos, zelfs tijdens een dominant seizoen en wanneer de dingen niet zo goed verlopen,” aldus Verstappen. “Het is hetzelfde voor GP (Gianpiero Lambiase), we willen nog steeds winnen en willen nog steeds dat alles zo perfect mogelijk verloopt, ook al is niemand perfect. Maar we proberen zo dicht mogelijk de perfectie te benaderen.

“Dat is waarom we soms nog steeds discussies hebben. Dat komt echter omdat we zo enorm gedreven zijn om te winnen en we houden er niet van om na een weekend te zeggen dat er nog dingen beter konden.”

“Onverzadigbaar,” zo omschrijft Lambiase Max Verstappen, “Maar zo zou ik mezelf ook omschrijven.”

“Het maakt niet uit hoeveel races we winnen, of hoeveel wereldtitels we winnen of zouden kunnen winnen, ik denk dat we nooit echt volledig tevreden en blij zullen zijn.”

“We leggen de lat zo enorm hoog, we zijn allebei enorm perfectionistisch, dat niets ooit goed genoeg is. Dat is wat ons motiveert om te blijven doen wat we doen.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023