GP Singapore: Voorbeschouwing

Circuit: Marina Bay Street Circuit
Plaats: Marina Bay, Singapore
Lengte: 5,067 km
Ronden: 61
Totaal: 309,087 km
Ronderecord: Eerste editie

Dit weekend wordt de eerste Grote Prijs van Singapore verreden op het stratencircuit van Singapore, ook wel Marina Bay Street circuit genoemd.

Het circuit telt 24 bochten over een afstand van 5km en werd uitgetekend door Hermann Tilke en het ontwerpbureau KBR.

De Grote Prijs zal ook meteen geschiedenis schrijven als de eerste race bij kunstlicht. ZoÂ’n 1600 lichten moeten de rijders zichtbaarheid verschaffen. Het late startuur zorgt naast meer spektakel ook voor een voordeel voor de Europese Tv-kijkers, de Grote Prijs zal immers gewoon om 14 uur van start gaan.

Een rondje op het circuit van Singapore

Met 300km/u razen de rijders naar bocht één. Een plek waar meteen al inhaalpogingen kunnen geplaatst worden want de rijders moeten hard in de remmen voor een links bocht die met 105km/u zal worden genomen. Een korte rechts knik brengt de rijders bij bocht drie, een haarspeldbocht in tweede versnelling bij 90km/u. Dan begint één van de vloeiendste gedeeltes van het circuit met de snelle linkse bocht vier en een tragere rechte bocht vijf die ons op een recht stuk brengt. Blijven gas geven op Raffles Boulevard doorheen bocht zes en dan vol in de remmen voor bocht zeven. De drie haakse bochten zeven, acht en negen brengen de rijders op het rechte stuk voor het stadhuis. Bochten tien, elf en twaalf brengen de wagens dan weer op de brug, het smalste gedeelte van het circuit. Aan het einde van de brug ligt opnieuw een haarspeldbocht en is het snel accelereren voor het lange rechte stuk richting bocht veertien. Afremmen van 300 naar 85km/u voor die trage rechtse die ons in de Marina Bay brengt. De vloeiende bochten vijftien, zestien en zeventien leiden naar bocht achttien waarna de rijders onder één van de hoofdtribunes doorrijden richting de Flyer, het bekende reuzenrad van Singapore. De rechtslinkse combinatie van de bochten twintig en éénentwintig geven uit op de laatste bochten combinatie van het circuit, twee snelle linkse met een snelheid van 200km/u. Blijven gas geven over het rechte stuk en meteen weer op weg naar een nieuwe ronde op het Marina Bay Street Circuit.

De weersvoorspelling voor het weekend

De grootste kans op regen krijgen we op vrijdag. Onweerswolken zouden dan over Singapore moeten hangen.

Naarmate het weekend vordert, neemt de kans op regen af en op zondag zou het een hele dag droog moeten blijven.

Door het klimaat in Zuid-Oost Azië is de kans echter groot dat er in de avond, wanneer de Grote Prijs doorgaat, toch een grotere kans op regen is.

Overdag is het drukkend warm in Singapore met temperaturen rond de 30°C. Veel van die drukkende temperatuur zal ook Â’s avonds nog te voelen zijn wanneer de rijders in de cockpit zitten.