GP van Azerbeidzjan: Charles Leclerc verovert polepositie na spannende strijd met Max Verstappen

Ferrari
Ferrari

Charles Leclerc heeft de polepositie voor de GP van Azerbeidzjan veroverd. De kwalificatie werd gekenmerkt door twee rode vlaggen door crashes en een spannende strijd tussen Max Verstappen en Charles Leclerc.

De GP van Azerbeidzjan is het eerste raceweekend op de F1-kalender 2023 waarbij er op zaterdag een sprintrace plaatsvindt. Door het aangepaste weekendformat vindt er daardoor op vrijdag slechts één oefensessie plaats met de kwalificatie voor de race op zondag. Op zaterdag is er vervolgens een kortere kwalificatiesessie die de startgrid voor de sprintrace op zaterdag bepaalt.

Veel nieuwigheden dus dit raceweekend, voeg daaraan het erg verraderlijke stratencircuit in Baku toe en je weet dat de rijders onder enorme druk staan. Dat was ook meteen te zien tijdens het eerste kwalificatie gedeelte want we kregen maar liefst twee keer een rode vlag. De eerste omdat de Nederlander Nyck de Vries crashte, de tweede door een aanrijding met de muur door Pierre Gasly.

Daar bovenop kwamen ook nog eens heel wat remfoutjes en spins van heel wat andere rijders. Uiteindelijk was het Charles Leclerc die tijdens Q1 in de Ferrari de snelste tijd liet noteren, gevolgd door Max Verstappen op iets meer dan een tiende.

In Q2 zagen we Max Verstappen naar de snelste tijd rijden, we leken een spannende strijd om de pole te gaan krijgen tussen Red Bull en Ferrari. Teleurstellend was de performance van Mercedes. Lewis wist zich met de tiende tijd net voor Q3 te kwalificeren terwijl George Russell sneuvelde met de elfde tijd. McLaren zorgde dan weer voor de verrassing door zich met beide McLarens te kwalificeren voor Q3, ook McLaren heeft duidelijk een serieuze stap vooruit gezet.

Tijdens de eerste snelle runs in Q3 zagen we Max Verstappen met 1:40.445 naar een voorlopige besttijd rijden. Charles Leclerc leek op weg om die tijd te gaan verbeteren maar aan het einde van het rondje was het verschil tussen Leclerc en Verstappen … 0,000 seconde. Exact dezelfde tijd dus maar omdat Verstappen zijn rondetijd als eerste reed had hij de voorlopige polepositie in handen.

Er volgde echter nog een ultieme snelle run en het was uitkijken of Verstappen, Leclerc of een andere rijder nog sneller zou kunnen gaan. Tijdens die ultieme snelle run zagen we Charles Leclerc naar de polepositie rijden. Ook Max Verstappen verbeterde nog zijn tijd maar de Nederlander strandde op iets minder dan twee tienden van Leclerc.

De wederopstanding van Ferrari dit seizoen lijkt een feit, nu nog afwachten of Ferrari en Leclerc ook tijdens de race competitief zijn. Eerst volgt er nog de ‘Sprint Shootout’ en de sprintrace op zaterdag.