GP van Azerbeidzjan: Charles Leclerc vliegt naar de pole, frustraties bij Max Verstappen

Ferrari
Ferrari

Charles Leclerc heeft in de straten van Bakoe de polepositie voor de GP van Azerbeidzjan veroverd. Sergio Perez reed zich naar de tweede tijd, tot grote frustratie van Max Verstappen die genoegen moest nemen met ‘slechts’ de derde plaats op de startgrid.

De kwalificatie voor de GP van Azerbeidzjan begon met een kwartier vertraging omdat eerder ook al de laatste oefensessie uitgesteld moest worden door werkzaamheden aan de Tecpro-barriers. Het was bij het begin van Q1 aanschuiven aan de uitgang van de pitstraat.

Iedereen wou immers zo snel mogelijk het stratencircuit van Bakoe op om een snelle rondetijd neer te zetten. De voorbije jaren werden sessies immers vaak onderbroken door een crash en dat bleek ook deze keer het geval te zijn. Lance Stroll crashte immers met zijn Aston Martin F1-bolide.

Daardoor kregen we een zenuwachtige laatste tweeënhalve minuut waarin de wagens elkaar vooral in de weg reden. Alle toppers slaagden er echter probleemloos in om door te stoten naar Q2. Bij aanvang van Q2 leken we een herhaling van het begin van Q1 te krijgen: een trein met wagens aan de uitgang van de pitlane.

In Q2 zagen we heel wat rijders op en over de limiet gaan. Zo ging Sebastian Vettel rechtdoor en kwam hij frontaal tegen de Tecpro-barriers terecht.

Even later zocht Charles Leclerc dan weer letterlijk het muurtje op met zijn Ferrari, een voorbeeld dat even later ook Max Verstappen in een andere bocht volgde.

Uiteindelijk was Sergio Perez de snelste maar de Mexicaan had slechts een handvol duizendsten sneller dan Charles Leclerc in de Ferrari. Red Bull en Ferrari aan elkaar gewaagd, dat beloofde voor Q3 en de strijd om de pole.

In Q3 gingen beide Ferrari’s en Red Bull voluit. Het was uiteindelijk Carlos Sainz die de voorlopige besttijd liet noteren, voor teamgenoot Charles Leclerc die slechts 0,047 seconde trager was. Sergio Perez en Max Verstappen volgden op slechts iets meer dan een tiende van een seconde.

Er volgde echter nog een tweede ultieme run en daarin zagen we Carlos Sainz als eerste van de toppers de baan opgaan. De Spanjaard verbeterde zijn rondje echter niet, iets wat Charles Leclerc wel deed. De Monegask reed een ongelooflijk snel rondje en ging bijna een halve seconde sneller dan Sainz.

Polepositie voor Charles Leclerc, zijn vierde polepositie op rij maar geen van de voorbije poleposities wist Leclerc tijdens de race om te zetten in een overwinning. Sergio Perez reed zich uiteindelijk naar de tweede tijd, voor Max Verstappen die tevreden moest zijn met de derde tijd.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023