GP van Azerbeidzjan: Max Verstappen zegeviert, dramatische dubbele opgave voor Ferrari

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Azerbeidzjan gewonnen. De Nederlander doet een uitstekende zaak in de titelstrijd, vooral ook omwille van de dramatische dubbele opgave voor Ferrari waarbij Carlos Sainz en Charles Leclerc technische problemen kregen.

Charles Leclerc kende geen al te beste start van op de pole en Sergio Perez ging figuurlijk met het mes tussen de tanden richting de eerste bocht en de leiding in de race.

Max Verstappen begon van op de derde plaats geleidelijk aan de kloof met Charles Leclerc te dichten, de Nederlander voerde de druk op Leclerc op.

Even later sloeg het drama toe voor Carlos Sainz, opnieuw moest de Spanjaard opgeven, deze keer door technische problemen met zijn Ferrari F1-bolide.

We kregen eerst een gele vlag maar vervolgens ook een virtuele safety car. Charles Leclerc profiteerde ervan om binnen te komen voor zijn pitstop.

Beide Red Bulls bleven op de baan, dit in tegenstelling tot veel F1-bolides uit het middenveld die eveneens van de virtuele safetycar profiteerden om een pitstop te maken. Eenmaal terug groen werd er opnieuw voluit gegaan en Sebastian Vettel ging tijdens een inhaalmanoeuvre rechtdoor.

Max Verstappen kwam aansluiten bij Sergio Perez en de Mexicaan kreeg over de boordradio te horen dat er “niet gestreden mocht worden”. Verdoken teamorders dus want Perez liet Verstappen eenvoudig voorbij.

Perez maakte even later een pitstop en die verliep niet zo vlot, een bewust manoeuvre van Red Bull om de Mexicaan twee seconden langer omhoog te houden zodat er na de pitstop van Verstappen wat afstand tussen beide rijders kwam? Het leek zo want anders zaten beide Red Bulls na de pitstop van Verstappen binnen de seconde.

Charles Leclerc reed na de pitstops van beide Red Bulls met een mooie voorsprong aan de leiding van de race maar plots sloeg het drama opnieuw toe bij Ferrari en Leclerc. Achteraan de wagen plots een rookpluim en de Monegask strompelde met zijn Ferrari tot in de pitlane.

Een dubbele opgave dus voor Ferrari en erg kostbare punten die verloren gingen voor Charles Leclerc in de strijd om de wereldtitel. Pijnlijk voor de Monegask die opnieuw een serieuze opdoffer te verwerken krijgt.

De ene na de andere wagen met een Ferrari-motor leek te moeten opgeven want ook Guanyu Zhou moest zijn Alfa Romeo aan de kant parkeren.

Na de Chinees kreeg immers ook Kevin Magnussen over de boordradio te horen dat hij zijn Haas F1-bolide langs de kant moest parkeren. We kregen opnieuw een virtuele safety car en daarvan profiteerden onder andere beide Red Bulls om nog een extra pitstop te maken.

In ronde 37 kreeg Yuki Tsunoda de zwart-oranje vlag getoond omwille van een probleem met zijn achtervleugel. Voor de AlphaTauri-rijder dreigde een opgave maar dat probeerden ze in de pits te verhelpen met ‘duct tape‘.

Met nog enkele ronden te gaan kon Pierre Gasly niet veel weerwerk bieden tegenover Lewis Hamilton. Hamilton op P4 terwijl Pierre Gasly moest berusten in de vijfde plaats.

Vooraan controleerde Max Verstappen de race en reed hij op eenvoudige wijze richting de overwinning. Sergio Perez finishte op ruime afstand als tweede terwijl George Russell in de Mercedes op het podium eindigde.

Een droomresultaat dus voor Max Verstappen die een uitstekende zaak doet in de titelstrijd. Zowel tegenover teamgenoot Perez alsook Charles Leclerc loopt de Nederlander uit. Binnen een week is er al de volgende race in Canada.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print