GP van België Video Countdown Deel 4

Racen is een gevaarlijke sport en nog een van de weinige sporten waarin de mens zijn leven toevertrouwd aan een machine. Ook Spa heeft zo zijn drieste momenten doorheen de geschiedenis.
image

In de beginjaren van de F1 was overlijden tijdens een crash in een race schering en inslag. Autopiloot was een gevaarlijk beroep en je had een kans van twee op drie dat je het niet zou overleven. Anders gezegd, je had een overlevingskans van 33%.

Er zijn drie dodelijke ongelukken gebeurd tijdens een GP op spa en nog eentje tijdens de 1000 km van 1985. Hoewel in vergelijking met sommige andere circuits de balans nog meevalt, is elke dode er één te veel zou je kunnen zeggen. Als je dat tegen de 56 doden op Indianapolis legt, of de 48 op de Nürburgring, dan valt het al bij al nog mee, al blijft het natuurlijk steeds tragisch als iemand het leven laat bij een evenement dat bedoeld is om mensen te vermaken.

Richard ‘Dick’ Seaman stierf in 1939 tijdens de GP van Spa. Van F1 was toen nog geen sprake, maar men deed wel al aan Grand Prix racen. Seaman was nogal bijgelovig en toeval of niet, hij crashte in het zicht van de 13km paal, in de 13e ronde met nog 13 rondes te gaan, hij reed met het wagennummer 26 (= 2 x 13) en was 26 jaar oud. 1960 was een dieptepunt met Chris Bristow en Stacey Alan die op vijftien minuten van elkaar elk het leven lieten op Spa.

En dan is er nog het tragische ongeval met Stefan Bellof en Jacky Ickx tijdens de 1000 km van Spa in 1985. In Eau Rouge raakten beide wagens mekaar waarbij Bellof uiteindelijk zo hard in de vangrail knalde dat hij het nooit meer heeft kunnen navertellen.

De kruistocht die gevoerd werd voor meer veiligheid, werd geleid door de Schot Jackie Stewart. Ook hij had een bijna dodelijk ongeluk op Spa en kwam in 1966 met zijn wagen ondersteboven in een lager gelegen gedeelte langs de weg terecht, terwijl de benzine over hem heen liep. Uiteindelijk werd Stewart door twee collega’s bevrijd met materiaal dat ze geleend hadden bij enkele toeschouwers en het duurde nog eens bijna een half uur voordat de ambulance arriveerde. Toen ook de ambulancier nog eens de weg naar het ziekenhuis niet kende, was de maat voor Stewart vol. De circuits moesten en zouden veiliger worden.

En dat werden ze uiteindelijk ook, al wil het noodlot nu net dat de dood van Villeneuve op Zolder begin jaren ’80 er voor een stuk mee gezorgd heeft dat de F1 zou terugkeren naar Spa. Zonder respectloos te willen klinken voor Villeneuve, de een zijn dood is de ander zijn brood luidt het oude gezegde. Maar Spa was intussen ook veranderd en veiliger geworden.

Toch kan het soms nog mis gaan en heel soms zorgen dan die veiligheidsvoorzieningen voor nog meer problemen. Zo overkwam het ook Luciano Burti in 2001. Hij ging zij aan zij met Irvine in de aanloop naar Blanchimont. Geen van beide piloten kwam ook uit de bocht, maar Burti ging zo hard van de baan, dat hij begraven werd onder de bandenstapel. Enkele spannende minuten gingen voorbij maar gelukkig bleef de teller van het aantal doden op Spa ongewijzigd. Laten we hopen dat dit nog lang zo blijft.

De piloten die hun leven lieten tijdens een race op Spa – Francorchamps:

Seaman, Richard (1913–1939), GP Spa
Bristow, Chris (1937–1960) GP Spa
Stacey, Alan (1933–1960) GP Spa
Bellof, Stefan (1957–1985) 1000km Spa Sports car Race

(foto: prorallypix, Jackie Stewart, Nürburgring 1968)
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print