GP van België Warm Up

Na een verplichte vakantie, is het dan eindelijk weer zo ver. Dit weekend is er de GP van België, ons eigen stukje F1 trots. En voor het eerst sinds lange tijd, kunnen we dit jaar ook nog eens een landgenoot aan het werk zien op eigen bodem. Tijd voor de Warm Up.
image

Spa is de voorlaatste race op Europese bodem. Een race die meestal garant staat voor spektakel en spanning en dat wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van supersnelle bolides op een legendarisch racecircuit met het weer als onvoorspelbare factor. We hebben in het verleden al meermaals races gehad die in het geheugen gegrift blijven. Met de komst van Pirelli en DRS en de terugkeer van KERS beloofd ook 2011 een spannende editie te worden.

Veel updates aan de wagens zullen er in dit gedeelte van het kampioenschap niet meer zijn. Veel teams beseffen intussen dat de kloof met Red Bull enkel nog maar gedicht kan worden als Red Bull zelf in de fout gaat. De statistieken wijzen echter op het tegendeel, Red Bull is heer en meester dit seizoen, maar misschien dat Spa daar verandering in kan brengen. Hier in de Ardennen is alles mogelijk.

image

Vorig jaar wist Hamilton een bewogen GP te winnen. Titelkandidaten Vettel, Button en Alonso schreven hier elk een DNF neer als resultaat, wat de titelstrijd enkel nog maar spannender maakte. Dit jaar zal Vettel ongetwijfeld zijn fouten van vorig jaar recht willen zetten want een overwinning op Spa wil iedere piloot wel op zijn palmares hebben staan. Webber eindigde tweede en als hij enigszins op titelkoers wil blijven, zal hij op zijn minst even goed moeten doen. “Het circuit heeft alles waar een piloot van droomt” zegt Vettel over Spa,”ongelofelijk snelle bochten en trage chicanes en het kan vol verrassingen zitten door het weer. Het behoort absoluut tot een van mijn favorieten.”

Maar net zoals in de afgelopen races zijn er kapers op de kust. Het seizoen van McLaren is al deels geslaagd door de vier overwinningen die ze tot nu toe geboekt hebben, maar kan nog mooier als ze ook op Spa een zege behalen. McLaren wist drie van de vijf laatste GP’s te winnen en wil de goede reeks uiteraard voortzetten. Maar er is ook nog Ferrari en van Alonso weten we dat hij nooit opgeeft. De renstal uit Maranello heeft de titelhoop intussen opgegeven, maar een overwinning behalen zullen ze wel nog zien zitten. Dat is dit seizoen nog maar een maal gelukt.

image

Bij Mercedes is het een beetje feest dit weekend. Schumacher maakte exact 20 jaar geleden zijn debuut op Spa en wist hier maar liefst zes keer te winnen en ook de eerste overwinning uit zijn carrière was hier op Belgische bodem. Renault stond hier vorig jaar nog op het podium met Kubica. Het team zal toch herboren uit de zomerstop moeten komen als ze dat willen herhalen. Intussen is ook officieel bevestigd dat Bruno Senna met ingang vanaf de GP van Spa Heidfeld zal vervangen. Dit betekent wellicht ook meteen het einde van de carrière van de Duitser.

Williams komt met een nieuw aeropakket naar spa, maar of dat veel van de problemen zal oplossen is nog maar de vraag. Het zijn ook niet alleen technische problemen die er spelen, maar ook mentaal zit het niet goed binnen het team. Het ontslag van Sam Michael heeft hier onder andere mee te maken. Rubens behaalde hier de eerste pole uit zijn carrière, Maldonado wist hier te winnen in zijn GP 2 periode. Het circuit is hen dus zeker niet onbekend.

image

Sauber komt met een achtervleugel op de proppen die specifiek ontworpen is voor Spa en updates aan de voorvleugel. Voor Sauber vielen de laatste resultaten wat tegen en de piloten hopen er op om wat punten te scoren zodat ze hun positie in het klassement wat kunnen verstevigen. Force India ligt namelijk op de loer en die hebben op Spa al eens hun beste resultaat ooit behaald. Ze behaalden trouwens 14 punten in de laatste twee races en zijn op weg om de kloof met Sauber te dichten als die laatste niet opletten.

Van de achterhoedeteams Lotus, HRT en Virgin is het uiteraard de laatste waarbij we met ongeduld wachten op deze race. Onze landgenoot Jérôme D’Ambrosio zal voor eigen publiek racen. Net zoals wij uitkijken om hem in actie te zien op Spa, kijkt ook Jérôme uit naar dit weekend, ” Ik keek al heel lang uit naar mijn eerste Belgische Grand Prix en nu dat het eindelijk zo ver is, ben ik opgewonden en kan ik niet wachten om te racen voor mijn thuisfans.” Virgin kan sinds Canada steeds met beide wagens over de finish komen en uiteraard hopen we dat we ook in België Jérôme over de eindstreep mogen zien komen.

image

Banden en weer
Pirelli brengt de Medium (prime) en de Soft (option) mee naar Spa maar uiteraard zullen de Intermediates of misschien zelfs Full wets nooit ver weg liggen opgebaard in Spa. Het weer blijft min of meer hetzelfde zoals het er nu uitziet. Bewolkt met opklaringen en dan weer een bui, maar dat maakt het alleen nog spannender. Temperaturen zullen dus ook niet aan de hoge kant zijn en dat zorgt er dan weer voor dat de bandenslijtage laag blijft. Een twee stop strategie zou voldoende moeten zijn als het droog blijft tenminste.

Toen in Spa
We geven al de hele week beelden uit de rijke geschiedenis van Spa mee op onze site en op onze Facebook en Twitter pagina. Er zijn zo veel mooie momenten om uit te kiezen dat we soms niet weten waar we moeten beginnen. In deze Warm Up krijg je van ons de hoogtepunten van 2010 te zien. Kwestie van het geheugen nog eens wat op te frissen.

De GP op TV
We hebben hierover eerder deze week een apart artikel op de site geplaatst met alle uitzendingen die ook maar iets met de GP van België te maken hebben. Op deze link vind je de uitzendtijden en zenders terug. Daarnaast kan je uiteraard ook gewoon naar Spa zelf komen om de GP live te zien. Vergeet dan vooral je regenjasje niet mee te nemen.

a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:31:”102592299KR198_F1_Belgian_G.jpg”;}
Eindelijk, na een zomerstop van drie volle weken, barst het geweld dit weekend opnieuw los en dat nog wel op eigen bodem in de Belgische Ardennen. Alles over de GP van Spa lees je hier.

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print