GP van Brazilië: Kevin Magnussen zorgt voor spektakel en verovert de pole!

Haas F1 team
Haas F1 team

De Deen Kevin Magnussen heeft tijdens de kwalificatie voor de GP van Brazilië voor een verrassing van formaat gezorgd door de polepositie voor de sprintrace te veroveren. Magnussen verschalkte iedereen op een nog droge baan, Max Verstappen moest genoegen nemen met de tweede plaats.

In Brazilië is er opnieuw een apart format met een sprintrace op zaterdag. Daardoor moesten de rijders na slechts één oefensessie vol aan de bak tijdens de kwalificatie. Die oefensessie verliep onder droge omstandigheden maar aan het begin van de kwalificatie kregen de rijders een natte baan voorgeschoteld die langzaam opdroogde en dat zorgde voor een spannende Q1.

Het circuit droogde op en tijdens de slotminuten schakelde iedereen over van intermediates op droogweerbanden. De rondetijden doken daardoor pijlsnel naar beneden. Bij Ferrari was het even bibberen maar Charles Leclerc en Carlos Sainz wisten door te stoten naar Q2.

Bij het begin van Q2 was het opnieuw drummen aan de uitgang van de pitlane. Op de regenradar waren regenbuien te zien die dreigend onderweg waren naar het circuit maar zouden ze nog tijdens Q2 of Q3 het circuit van Interlagos bereiken?

Uiteindelijk werd Q2 grotendeels onder droge omstandigheden verreden en bleef de regen beperkt tot wat gedruppel. Q3, waarin er om de pole werd gestreden, werd dan ook aangevat met dreigende regenwolken die boven het circuit hingen.

Bij aanvang van Q3 ging iedereen zo snel mogelijk de baan op. Al de rijders deden dat op droogweerbanden, op Charles Leclerc in zijn Ferrari na. Het had een gok kunnen zijn die goed uitdraaide mocht het meteen zijn beginnen regenen maar al de andere rijders konden op droogweerbanden een snelle ronde rijden.

Leclerc reed terug binnen om naar droogweerbanden over te schakelen maar net dan begon het wat te druppelen. George Russell schoof van de baan en we kregen een rode vlag.

Kevin Magnussen had in de Haas F1-bolide tot zijn eigen verbazing de snelste tijd achter zijn naam staan, voor Max Verstappen en George Russell die de top drie vervolledigden. Bij het Haas F1 team hoopten ze ongetwijfeld dat de regen zou aanhouden zodat de Magnussen de polepositie voor de sprintrace zou behouden.

De kwalificatie werd nog hervat maar ondertussen was er zoveel regen gevallen dat geen enkele rijder zijn tijd nog kon verbeteren. Kevin Magnussen dus op de pole!

Dolle vreugde bij het Haas F1 team maar ook in de tribunes waar ook het Braziliaanse publiek voor een dolle en uitgelaten sfeer zorgde. Morgen volgt de sprintrace, waarmee niet alleen de startgrid voor de race op zondag wordt bepaald maar waarin ook punten te verdienen zijn. Afwachten of die even spectaculair wordt als de kwalificatie.