GP van Canada: eerste oefensessie: Lando Norris snelste tijdens door regen gehinderde sessie

McLaren F1 team
McLaren F1 team

De eerste oefensessie voor de GP van Canada werd beïnvloed door de regen. De sessie begon officieel op tijd maar de rijders konden niet meteen het circuit op. Uiteindelijk was Lando Norris in zijn McLaren F1-bolide de snelste, voor beide Ferrari’s. Max Verstappen reed de vijfde tijd.

De weersvoorspellingen voor de GP van Canada zagen er bijzonder slecht uit, er werd immers bijzonder veel regen en zelfs onweer voorspeld. Er werd dan ook gevreesd dat de regen er voor zou zorgen dat sessie verstoord, uitgesteld of mogelijk zelfs geannuleerd zouden worden.

Tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Canada was het al meteen zover want voor aanvang van de sessie regende het stevig en er stond op sommige plaatsen bijzonder veel water op het Circuit Gilles Villeneuve. De wedstrijdleiding besloot niet om de oefensessie officieel uit te stellen maar wel om de sessie te starten met een gesloten pitlane.

De baanmarshalls verrichten veel werk om het water zoveel mogelijk van het circuit te verwijderen en uiteindelijk ging met een klein half uur vertraging het licht aan de uitgang van de pitlane dan toch op groen.

Het was meteen redelijk druk op de baan, aangezien er ook voor de rest van het raceweekend heel wat regen werd voorspeld probeerden de teams en rijders zo optimaal mogelijk de beschikbare tijd op de baan te benutten. Toch kregen we al snel een rode vlag want de Chinees Guanyu Zhou crashte in de vijfde bocht.

Toen er opnieuw groen licht was en de sessie werd herstart zagen we beide Ferrari’s naar de eerste twee tijden rijden.

Aan het einde van de sessie werd er toch nog even op droogweerbanden gereden en uiteindelijk was het toch niet ‘Ferrari bovenaan’ maar wel Lando Norris die in de McLaren de snelste tijd reed. Ferrari-rijders Carlos Sainz en Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Max Verstappen vervolledigden de top vijf.