GP van China: kwalificatie: Max Verstappen verovert op dominante wijze de polepositie

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na zijn overwinning tijdens de sprintrace is Max Verstappen er tijdens de kwalificatie in geslaagd om de polepositie voor de race op zondag te veroveren. Teamgenoot Sergio Perez maakte er voor Red Bull een volledige eerste startrij van.

Op vrijdag werd de kwalificatie voor de sprintrace nog in de regen verreden en dat zorgde voor heel wat spektakel. De kwalificatie voor de race op zondag werd echter onder droge omstandigheden verreden. Naarmate de sessies vorderden werd het circuit steeds meer ‘ingereden’ en kregen de rijders ook steeds meer grip.

Uiteraard kreeg vooral thuisrijder Guanyu Zhou heel wat aanmoedigen maar helaas voor hem sneuvelde hij al in Q1. De grote verrassing was echter de uitschakeling van Lewis Hamilton. Op vrijdag kwalificeerde hij zich nog als tweede en ook daarnet tijdens de sprintrace eindigde Hamilton als tweede maar de kwalificatie voor de race op zondag verliep ontgoochelend. Hamilton werd immers uitgeschakeld met een achttiende tijd.

In Q2 kregen we plots een rode vlag toen Carlos Sainz in de laatste bocht net iets te breed ging, daardoor net in de grindbak terechtkwam en de controle over zijn F1-bolide verloor. Sainz crashte vervolgens zijdelings in de bandenmuur.

Sainz kon na de impact in de bandenmuur wel opnieuw wegrijden en bij Ferrari maakten ze dankbaar gebruik van de rode vlag om Sainz zijn F1-bolide van een nieuwe voorvleugel te voorzien. Verder leek er geen ernstige schade aan de wagen van Sainz maar met een voorlopig veertiende tijd moest hij vol aan de bak om nog te proberen Q3 te bereiken.

Max Verstappen reed in Q2 uiteindelijk de snelste tijd, voor teamgenoot Sergio Perez. Carlos Sainz slaagde er met zijn herstelde Ferrari in om de derde tijd te rijden, voor Charles Leclerc. Geen grote verrassingen bij de uitgeschakelde wagens in Q2 en Max Verstappen die als grote favoriet voor de polepositie Q3 zou ingaan.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3 zagen we Max Verstappen met een tijd van 1:33.977 een voorlopige polepositie claimen. Fernando Alonso reed de tweede tijd, voor Sergio Perez. Verstappen leek nu al zeker van de polepositie terwijl het daarachter dicht bij elkaar zat.

Er volgde nog een ultieme tweede snelle run en daarin verbeterde Verstappen nog bijkomend zijn tijd. Polepositie dus voor Max Verstappen terwijl teamgenoot Sergio Perez er een volledige eerste startrij voor Red Bull van maakte. Fernando Alonso was in de Aston Martin ‘best of the rest’. Alles zat achter de Red Bulls redelijk dicht bij elkaar want de rijders van de derde tot de achtste tijd zaten binnen zo’n twee tienden.