GP van de USA: kwalificatie: Charles Leclerc wint spannende strijd voor de pole, Max Verstappen slechts zesde

Ferrari
Ferrari

Charles Leclerc heeft tijdens een spannende kwalificatie de polepositie voor de GP van de USA veroverd. Lando Norris en Lewis Hamilton vervolledigden de top drie. Max Verstappen geraakte niet verder dan een zesde tijd.

Opnieuw een raceweekend met sprintformat en daardoor moesten de rijders op vrijdag, na slechts één oefensessie, meteen vol aan de bak tijdens de kwalificatie voor de race op zondag. Weinig voorbereidingstijd en dat zorgt soms voor verrassingen, zeker wanneer het circuit tijdens de kwalificatie nog ‘verandert’ en steeds meer grip begint te geven.

In Q1 kregen we meteen al een grote verrassing: beide Aston Martins werden uitgeschakeld en dit ondanks de updates die Aston Martin dit weekend op de wagen introduceerde. Vooral de uitschakeling van Fernando Alonso was een verrassing van formaat.

Tijdens Q2 zagen we tijden steeds verder naar beneden duiken en constant zagen we andere rijders bovenaan opduiken. Het circuit werd steeds sneller en uiteindelijk bleken de tijdsverschillen bijzonder klein. Uiteindelijk reed Charles Leclerc de snelste tijd met slechts 0,004 seconde voorsprong op Max Verstappen. Het leek de voorbode van een erg spannende strijd om de polepositie in Q3.

In Q3 zagen we tijdens de eerste serie snelle runs Max Verstappen naar een voorlopige besttijd rijden. De Nederlander zag Charles Leclerc in de Ferrari echter sneller gaan en de voorlopige polepositie claimen. Ook Lewis Hamilton ging tijdens zijn eerste snelle run net sneller dan Verstappen maar net iets trager dan Charles Leclerc.

Er volgde echter nog een super spannende ultieme snelle run waarin Charles Leclerc als eerst op de baan was en zijn rondetijd nog met een tiende verbeterde. Max Verstappen verremde zich in de eerste bocht een beetje en daarmee leek het meteen voorbij voor de Nederlander. Verstappen ging ook nog eens naast de baan in de voorlaatste bocht waarmee hij even de snelste tijd leek te hebben maar die werd uiteraard geschrapt voor het niet respecteren van de baanlimieten.

Ook Lewis Hamilton beet zijn tanden stuk op de tijd van Leclerc en hij moest in de Mercedes genoegen nemen met de derde tijd. Lando Norris ging in de McLaren naar de tweede tijd terwijl Max Verstappen uiteindelijk genoegen moest nemen met slechts de zesde tijd. De ontgoocheling viel af te lezen van het gezicht van Verstappen.

Met Charles Leclerc op de polepositie, Lando Norris en Lewis Hamilton die de top drie vervolledigden en Max Verstappen slechts op de zesde plaats mogen we ons zondag opmaken voor een ongelooflijk spannende race. Op zaterdag krijgen we echter eerst nog de sprintkwalificatie en de sprintrace.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023