GP van de USA: Max Verstappen verovert polepositie sprintrace na opnieuw een spannende strijd

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Op het Circuit of The Americas heeft Max Verstappen tijdens de Sprint Shootout de polepositie voor de sprintrace veroverd. Net als tijdens de kwalificatie van gisteren kregen we een spannende strijd waarin de verschillen bijzonder klein waren. Charles Leclerc en Lewis Hamilton vervolledigden de top drie en waren slechts een handvol duizendsten trager dan Verstappen.

Op vrijdag won Charles Leclerc een erg spannende kwalificatie voor de race op zondag. Op het Circuit of The Americas wordt er voor de GP van de USA met een zogenaamd ‘sprintformat’ gewerkt. Daardoor hebben we op zaterdag nog de Sprint Shootout, de kwalificatie voor de sprintrace die om middernacht Belgische tijd wordt verreden.

Daarbij moet er tijdens ieder kwalificatiegedeelte verplicht op een specifieke bandencompound gereden worden en duren SQ1, SQ2 en SQ3 ook slechts twee derde van een normale kwalificatiesessie. Het was vooral uitkijken naar wat Max Verstappen zou doen. Verstappen kwalificeerde zich gisteren slechts als zesde en was ongetwijfeld op revanche uit.

Max Verstappen reed in SQ1 de snelste tijd, op slechts 0,002 seconde gevolgd door Charles Leclerc in de Ferrari. Thuisrijder Logan Sargeant sneuvelde maar het was vooral Yuki Tsunoda die het over de boordradio uitschreeuwde toen hij net als de Amerikaan na SQ1 al uit de wagen moest stappen.

In SQ2 zagen we Max Verstappen opnieuw naar de snelste tijd gaan maar de Nederlander ontsnapte aan een crash tegen de muur toen hij plots een spin maakte. Het was een perfect uitgevoerde pirouette maar dat had even goed een crash kunnen zijn.

Charles Leclerc was in de Ferrari opnieuw de tweede snelste en we leken ons te mogen opmaken voor een spannende strijd om de pole voor de sprintrace. In SQ3 moest er verplicht op de zachte bandencompound gereden worden en daarmee leek Ferrari, op basis van de kwalificatie van gisteren, zich nog dichter bij Max Verstappen te bevinden.

In SQ3 zagen we alle wagens erg lang in de garage blijven staan. Ze gingen pas erg laat de baan op en allemaal reden ze slechts één snelle ronde. Opnieuw kregen we een erg spannende strijd om de pole en deze keer was het Max Verstappen die de Sprint Shootout wist te winnen en de polepositie voor de sprintrace wist te veroveren.

Charles Leclerc strandde op slechts 0,055 seconde van Verstappen, ook Lewis Hamilton moest slechts 0,069 seconde toegeven op Verstappen. Dat belooft straks voor de sprintrace want de eerste vier wagens bevonden zich immers binnen ongeveer een tiende van een seconde. Om middernacht Belgische tijd gaat de sprintrace op het Circuit of The Americas van start.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023