GP van de USA: Max Verstappen wint intense strijd met Lewis Hamilton, Red Bull constructeurskampioen

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft na een felle strijd met Lewis Hamilton de GP van de USA gewonnen. Lewis Hamilton moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, Charles Leclerc vervolledigde het podium. Red Bull verzekerde zich ook van de titel in het constructeurskampioenschap.

Tijdens de formatieronde was er een mooi eerbetoon aan Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz die gisteren overleed. Carlos Sainz startte even later de race van op de pole maar de Spanjaard maakte een slechte start en Max Verstappen greep al tijdens de eerste ronde de leiding in de race.

Voor Sainz ging het in de eerste bocht trouwens van kwaad naar erger want daar werd hij ook nog eens door George Russell en zijn Mercedes aangetikt. Sainz spinde en moest vervolgens met een waterlek opgeven in de pits. Russel kreeg voor het veroorzaken van de aanrijding een tijdstraf van vijf seconden.

Tijdens de eerste ronde kwam het ook tot contact tussen Perez en Bottas. De endplate op de voorvleugel van Perez was ernstig beschadigd maar dat weerhield hem er niet van om snel onderweg te zijn.

Vooraan kregen we redelijk snel de eerste pitstops met ook Max Verstappen die vroeg in de race binnenkwam voor zijn eerste bandenwissel.

In ronde 18 zagen we Bottas plots van de baan gaan. De Fin belandde in de grindbak en veroorzaakte zo een safety car.

De rijders die nog geen pitstop hadden gemaakt profiteerden van de safety car-fase om hun bandenwissel uit te voeren.

Bij de herstart bleef Max Verstappen vlot aan de leiding van de race maar halverwege de ronde kregen we al meteen opnieuw een safety car. Het kwam immers tot een indrukwekkende crash tussen Lance Stroll en Fernando Alonso. De Spanjaard reed achteraan in op Stroll en werd gelanceerd. Ondanks de erg harde impact slaagde Alonso erin om terug te keren naar de pits en door te gaan, dat kon niet gezegd worden van Stroll, zijn race zat erop.

Het duurde even alvorens we een herstart kregen, er lagen immers bijzonder veel brokstukken op de baan. Verstappen bleef bij de herstart opnieuw vlot aan de leiding.

Enkele ronden na de herstart kregen we een intense strijd tussen Sergio Perez en Charles Leclerc. Bij een eerste inhaalpoging slaagde Perez nog om voor Leclerc te blijven maar een ronde later was het toch raak voor Leclerc.

In ronde 35 zagen Lewis Hamilton een pitstop maken om een zogenaamde ‘undercut’ te maken tegen Max verstappen. Hamilton reed immers op amper zo’n twee seconden van Verstappen.

Red Bull reageerde door Max Verstappen binnen te roepen voor zijn tweede pitstop. Tijdens die pitstop liep het mis bij Red Bull want links vooraan was er een probleem met de wheelgun. De pitstop van Verstappen duur meer dan elf seconden(!) en daarmee kwam hij zelfs achter Charles Leclerc te liggen. Vettel even aan de leiding van de race maar die werd snel overgenomen door Lewis Hamilton.

We kregen vervolgens een intense strijd tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. Allebei stonden ze op de medium band terwijl Lewis Hamilton aan de leiding reed op een setje harde banden.

Verstappen slaagde er uiteindelijk in om Leclerc te passeren en mocht nu proberen om de kloof met raceleider Lewis Hamilton te dichten. Het veschil bedroeg iets minder dan vier seconden. Leclerc probeerde ondertussen Verstappen te volgen richting Hamilton.

Ondertussen zagen we opnieuw drama bij Aston Martin toen Sebastian Vettel zijn tweede pitstop kwam doen. Ook daar liep het links vooraan mis voor Vettel en de Duitser viel terug tot buiten de punten.

Vooraan zagen we Lewis Hamilton en Max Verstappen allebei voluit gaan. Verstappen naderde zienderogen op Hamilton en met nog zo’n zes ronden te gaan was Verstappen genaderd tot op minder dan een seconde.

Verstappen zette meteen de aanval in op Hamilton en het was meteen raak voor de Nederlander. Verstappen opnieuw aan de leiding van de race en dat na een serieus gevecht met Hamilton.

De strijd was echter nog niet gestreden want Verstappen had zijn maximaal aantal waarschuwingen wat betreft het niet respecteren van de baanlimieten.

Hamilton reed vlak achter Verstappen maar even later kreeg ook Hamilton zijn laatste waarschuwing wat betreft de baanlimieten.

Max Verstappen reed echter gecontroleerd de race uit en richting de overwinning, een felbevochten overwinning die niet alleen een mooi eerbetoon was voor de overleden Dietrich Mateschitz maar Red Bull ook de wereldtitel bij de constructeurs oplevert.

Voor Red Bull was het de eerste constructeurstitel sinds de vier wereldtitels met Sebastian Vettel. Hamilton en Leclerc vervolledigden het podium.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023