GP van Groot-Brittannië: Max Verstappen wint allereerste sprintrace en deelt Hamilton een tik uit

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft tijdens de allereerste sprintrace in de Formule 1 gewonnen en opnieuw een tik uitgedeeld aan Lewis Hamilton. Door de winst tijdens de sprintrace mag Verstappen morgen tijdens de echte grand prix van op de polepositie vertrekken en vergroot hij ook zijn voorsprong in het kampioenschap.

Voor het eerst ooit kregen we in de Formule 1 een zogenaamde sprintrace ofwel ‘sprintkwalificatie’. De rijders reden gisteren al een kwalificatie om de gridposities voor de sprintrace te bepalen maar de echte ‘polepositie wordt pas na afloop van de sprintrace toegekend.

Hamilton mocht van op de eerste plaats vertrekken maar het was Max Verstappen die met letterlijk ‘brandende’ remmen een kanonstart maakte en de leiding in de race greep.

Een van de grote slachtoffers van de openingsronde was Carlos Sainz, de Spanjaard werd aangereden door Lance Stroll en hij viel terug naar de zestiende plaats. Een mooi voorbeeld van hoe de sprintrace je effectieve grand prix op zondag kan hypothekeren.

Vooraan bouwde Max Verstappen een krappe voorsprong van ongeveer anderhalve seconde uit op Lewis Hamilton maar de meeste actie kregen we in het middenveld van het pak te zien.

Verschillende rijders probeerden elkaar aan te vallen en we zagen ook heel wat ‘weaven’ op de rechte stukken om de slipstream van de achterligger te breken.

Enkele ronden ver probeerde Sergio Perez aansluiting te vinden bij zijn voorligger maar de Mexicaan ging iets te fel op het gas en hij spinde. Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe te fel pushen tijdens de sprintrace je grand prix serieus negatief kan beïnvloeden, Perez viel immers terug naar de achttiende plaats.

Max Verstappen bouwde vooraan zijn voorsprong een klein beetje verder uit tot twee seconden op Lewis Hamilton. Hamilton vroeg aan het team of er nog iets te vinden was van ‘motorvermogen’ om de kloof met de Nederlander te kunnen dichten.

Het was uiteindelijk echter Max Verstappen die de allereerste sprintrace wist te winnen, voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Als winnaar van de sprintrace mag Verstappen morgen van op de polepositie aan de echte grand prix beginnen. De top drie van de sprintrace krijgt ook respectievelijk drie, twee en één punt, waardoor Verstappen in de titelstrijd dus één punt uitloopt op Hamilton.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed