GP van Groot-Brittannië: Max Verstappen zegeviert opnieuw, Lando Norris sensationeel op het podium

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het circuit van Silverstone de GP van Groot-Brittannië gewonnen. McLaren leek op weg naar een sensationeel dubbelpodium maar uiteindelijk waren het Lando Norris en Lewis Hamilton die door de safety car op het podium finishten.

Max Verstappen startte van op de pole niet al te bijster goed terwijl beide McLarens wel een erg goede start kenden. Lando Norris ging zelfs voorbij aan Max Verstappen en greep de leiding in de race, dit tot dolle vreugde van het Britse thuispubliek.

Opvallend was dat Verstappen in de ronden daarna niet meteen Lando Norris opnieuw kon aanvallen terwijl hijzelf ook wat onder druk werd gezet door Oscar Piastri. Uiteindelijk vond Verstappen toch de aansluiting bij Lando Norris en begon hij de Brit vanaf ronde vier onder druk te zetten.

Norris leverde wat weerwerk maar in de vijfde ronde slaagde Verstappen erin om Norris te passeren en de leiding in de race te grijpen.

Wat verderop zagen we Lewis Hamilton en Fernando Alonso strijden voor positie. Negen wereldtitels zijn dat …

Een ronde later moest Esteban Ocon opgeven, tot dusver was de Fransman de enige opgever tijdens de race.

De rijders kregen even later te horen dat het licht kon beginnen regenen op het circuit. Cruciaal want de eerste pitstops kwamen eraan maar uiteindelijk kregen we niet echt regen op het circuit van Silverstone.

Sergio Perez was ondertussen nog steeds bezig met een trage en moeizame inhaalrace. De Mexicaan passeerde Lance Stroll voor de elfde plaats.

In ronde 19 was Charles Leclerc de eerste van de ’toppers’ die een pitstop maakte. Erg vroeg wetende dat hij op de medium band stond en hij schakelde over op de harde bandencompound.

Halverwege de race reed Verstappen met enkele seconden voorsprong op Lando Norris. De pitstops kwamen er echter aan.

Nadat verschillende rijders een pitstop hadden gemaakt kregen we plots een safety car omdat Kevin Magnussen met zijn Haas F1-bolide stil kwam te staan. De vlammen schoten achteraan uit zijn F1-bolide.

Max Verstappen, Lando Norris en verschillende andere rijders kwamen binnen voor hun eerste of zelfs tweede pitstop. De posities werden serieus door elkaar geschud.

De safety car bleef heel wat ronden op de baan want het duurde lang tot de baanmarshals de Haas F1-bolide van het circuit kregen.

Bij de herstart bleef Verstappen aan de leiding voor Lando Norris, Lewis Hamilton en Oscar Piastri.

Hamilton voerde de druk op bij Lando Norris maar de jonge Brit verweerde zich stevig. Norris bleef voor Hamilton en na enkele ronden weerwerk had Norris een kleine voorsprong van anderhalve seconde op Lewis Hamilton die daardoor uit het DRS-venster reed.

Met nog zo’n tien ronden te gaan reed Max Verstappen comfortabel aan de leiding van de race, weliswaar met slechts een voorsprong van zo’n 2-3 seconden op Lando Norris. Actie moesten we verderop in het rijdersveld zoeken, waar wel degelijk serieus voor positie werd gestreden.

Sergio Perez slaagde erin om Fernando Alonso te passeren, de Mexicaan reed ondertussen op de zesde plaats.

Max Verstappen controleerde uiteindelijk de race en reed vlot richting een nieuwe overwinning. Lando Norris finishte in de McLaren op een knappe tweede plaats, voor Lewis Hamilton die het podium vervolledigde.

Pechvogel van de dag was Oscar Piastri die door de safety car zijn podiumplaats verloor aan Hamilton. De Australiër had het verdiend om op het podium te finishen maar moest dus genoegen nemen met de vierde plaats. Ook bij Ferrari waren ze duidelijk ‘slachtoffer’ van de safety car, bij de Scuderia moesten ze genoegen nemen met negende en tiende plaats.