GP van Groot-Brittannië: Voorbeschouwing

Circuit: Silverstone Circuit
Plaats: Silverstone, Northamptonshire, Groot-Brittannië
Lengte: 5,141 km
Ronden: 60
Totaal: 308,355 km
Ronderecord: Michael Schumacher – Ferrari – 1’18.739

Vorige week bevonden we ons nog in het land dat zich de moeder van de autosport mag noemen, Frankrijk. Deze week zijn we in het land dat de sport heeft groot gemaakt en dat dus misschien wel de vader van autosport mag genoemd worden: Groot-Brittannië.

De afgelopen 50 jaar is het Verenigd Koninkrijk het ware centrum van de sport en veel teams hebben hier hun thuisbasis: Mclaren, Williams, Renault, Spyker, Red Bull en Honda. Silverstone wordt ook vaak het "Silicon Valley van de Formule 1 " genoemd.

In tegenstelling tot andere circuits ademt alles rond Silverstone soberheid uit. Het mist de nostalgie van Monza en de zwierige grandeur van Spa, er is geen grote stad in de buurt zoals in Barcelona en het is zeker niet zo glamoureus als Monaco. Silverstone ziet er nog altijd uit als een vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat Silverstone nog altijd het belangrijkste circuit in Groot-Brttanië is, zegt iets over zijn kwaliteiten als racebaan. Wat het aan uitstraling mist, wordt goedgemaakt door het circuit zelf. Het snelle parcours is een uitdaging voor mens en machine.

De 5.140 kilometer lange baan bestaat uit twee lange rechte stukken en een uitdagene mix van langzame, middelmatige en snelle bochten.

Een rondje op het circuit van Silverstone

We rijden meteen naar Copse corner een zeer snelle rechtse bocht in 5e versnelling. Meteen na de bocht volgas in 6e versnelling richting de zeer uitdagende bochtencombinatie van Maggots en Becketts. Een links-rechts-links-rechtse bocht. Via een knikje naar links, Chapel, komen we op het lange rechte stuk, the Hangar Straight, waar de topsnelheid van het circuit wordt gehaald, ongeveer 300 km/u. Voor Stowe Corner wordt teruggeschakeld naar 4e versnelling. Uitaccelereren naar de Vale en Club corner. Vale is een smalle linkse en Club is een zeer lange rechtse waar maar geen einde aan lijkt te komen. Een recht stuk brengt ons bij de Abbey chicane. Zo snel mogelijk op schakelen om met de hoogst mogelijk snelheid door Bridge corner te flitsen, een zeer snelle bocht naar rechts in 5e versnelling. Bij de exit vliegen de wagens weer meteen stevig in de ankers. Hier begint het tragere laatste gedeelte van het circuit. Eerst Priory, een linkse in 3e of 4e versnelling, dan Brooklands een haarspeldbocht naar links in 2e en dan de laatste bocht van het circuit Luffield. Dit is een hairpin naar rechts die ons terug op het rechte stuk van start en finish brengt.

Weersvoorspelling voor het weekend

Voor vrijdag wordt er een maximumtemperatuur van 19°C voorspeld en zou er heel wat wind staan. De kans op buien is er vooral in de namiddag. Op zaterdag is er dan weer heel de dag kans op regen en bedraagt de maximumtemperatuur 18°C.

Voor zondag ziet het er dan weer compleet anders uit. De kans op buien is uiterst gering en de maximumtemperatuur zal eveneens 18°C bedragen.

Tijdschema voor de GP van Groot-Brittannië in Belgische tijd

Vrijdag 6 juli 2007

Vrije training 1 – Van 11 uur tot 12.30 uur
Vrije training 2 – Van 15 uur tot 16.30 uur

Zaterdag 7 juli 2007

Vrije training 3 – Van 11 uur tot 12 uur
Kwalificatie- Vanaf 14 uur

Zondag 8 juli 2007

Race- Vanaf 14 uur