GP van Japan: Max Verstappen wint regendans in Suzuka

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op dominante wijze de GP van Japan gewonnen. In de regen reed Verstappen onbedreigd naar de overwinning, voor Sergio Perez en Charles Leclerc die het podium vervolledigden.

Op het circuit van Suzuka kregen we een start op een natte baan. Polesitter Max Verstappen kwam iets slechter weg dan Charles Leclerc die naast Verstappen kwam te rijden. Verstappen zat echter langs de buitenkant van de bocht en kon voor Leclerc aan de leiding van de race blijven.

De visibiliteit was echter bijzonder slecht door veel spray. Verschillende rijders gingen in de fout, het belangrijkste slachtoffer was Carlos Sainz die door aquaplaning van de baan ging en crashte. We kregen een safety car en vervolgens rode vlag.

Ook Pierre Gasly had schade, de Fransman moest een nieuwe voorvleugel laten monteren en na zijn pitstop reed hij tegen hoge snelheid om aansluiting te vinden bij de rest van het rijdersveld. Plots dook er echter links op de baan een takelwagen op. Enorm gevaarlijk en Gasly was dan ook woest. De Fransman ging echter zelf onderzocht worden voor ‘onaangepast rijgedrag’.

We kregen een bijzonder lange onderbreking van de race, waarbij het wachten was op betere weersomstandigheden. De klokte tikte ondertussen genadeloos verder.

Uiteindelijk werd besloten om de race om 16u15 locale tijd toch opnieuw te starten achter de safety car, we kregen dan ook een ‘rollende start’.

Bij de herstart bleef Verstappen aan de leiding van de race voor Leclerc en Perez. In de achterhoede zagen we enkele rijders na de herstart al snel overschakelen op intermediates. Een gok die goed zou uitdraaien want de intermediates waren duidelijk sneller.

Uiteindelijk kwamen ook de rijders vooraan binnen waardoor even Fernando Alonso aan de leiding van de race kwam te liggen. Bij het Haas F1 team gokten ze op een safety car of rode vlag door Mick Schumacher op de regenband buiten te laten. Schumacher reed daardoor even aan de leiding en vervolgens derde maar de gok van het Haas F1 team pakte verkeerd uit want er volgde geen incident waarvan ze zouden kunnen profiteren.

Ondanks de regen zagen we erg weinig incidenten en gevechten voor positie. In het middenveld zagen we wel een mooi inhaalmanoeuvre van George Russell op thuisrijder Yuki Tsunoda.

Even later kregen we ronden lang een intense gevecht tussen Esteban Ocon en Lewis Hamilton voor de vierde plaats. Ocon verdedigde enorm hard zijn vierde positie.

Vooraan zagen we Max Verstappen vlot wegrijden van Charles Leclerc, met nog een dikke zeven minuten op de klok bedroeg de voorsprong van Verstappen zo’n negentien seconden. Sergio Perez kwam ondertussen aansluiten bij Leclerc, een strijd voor de tweede plaats op het podium.

Verstappen reed uiteindelijk probleemloos en op dominante wijze naar de overwinning, voor Perez en Leclerc die het podium vervolledigden. Perez kreeg de tweede plaats omdat Leclerc een tijdstraf van vijf seconden kreeg omdat Leclerc helemaal aan het einde van de race rechtdoor ging in de chicane.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022