GP van Las Vegas: eerste oefensessie door losgekomen putdeksel vroegtijdig stopgezet: “Dit is een groot veiligheidsprobleem!”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

De terugkeer van de Formule 1 naar Las Vegas begon gisteren met een grootse openingsceremonie maar tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Las Vegas werd er veel minder gevierd. Door een losgekomen putdeksel werd de oefensessie immers al na tien minuten stilgelegd en zijn er dringende herstellingswerkzaamheden en veiligheidsinspecties op het stratencircuit bezig.

Vandaag was het eindelijk zover, voor het eerst sinds 1982 vond er opnieuw een officiële F1-sessie plaats in Las Vegas en dat op een gloednieuw aangelegd F1-circuit dat langs verschillende bekende casino’s en uiteraard de befaamde ‘Las Vegas Strip’ gaat. De Formule 1 organiseert zelf de race, bouwde een gloednieuw pitgebouw en creëerde een enorme hype rond het event.

Om 20u30 lokale tijd was het zover en reden de eerste F1-bolides het circuit op maar amper zo’n tien minuten ver in de sessie kregen we echter al meteen een rode vlag: Carlos Sainz parkeerde zijn Ferrari langs de kant van de baan. De Spanjaard had duidelijk een probleem met de wagen al was niet meteen duidelijk wat er scheelde.

De baanmarshalls kregen de Ferrari van de Spanjaard niet echt vlot weg, iets dat tegen de kwalificatie en de race toch wel vlotter zal moeten verlopen. Werk aan de winkel voor de organisatoren, die in dit geval dus de Formule 1 zelf zijn.

Maar er was nog meer werk aan de winkel want wat de Formule 1 aanvankelijk deed uitschijnen als ‘een hobbel in het circuit die de F1-motor van Carlos Sainz deed afslaan’, bleek uiteindelijk een veel ernstiger probleem met het circuit te zijn.

Een putdeksel was immers losgekomen en beschadigde de Ferrari F1-bolide van Carlos Sainz. Ook Esteban Ocon zijn Alpine F1-bolide liep vervolgens ernstige schade op. De wedstrijdleiding haalde dan ook de rode vlag boven en na amper tien minuten zat de eerste oefensessie van de GP van Las Vegas er al definitief op.

Het putdeksel zal opnieuw vastgezet moeten worden en het is hoogst onzeker of het vooropgestelde schema van de sessies zoals gepland afgewerkt kan worden. De FIA en de wedstrijdleiding moeten nu immers alle putdeksels controleren om na te gaan of er veilig kan gereden worden. Uit de eerste inspecties bleek alvast dat er ook met verschillende andere putdeksels problemen zijn.

Een opdoffer dus voor de Formule 1 die deze keer niet met een beschuldigende vinger naar een organisator of eigenaar van een circuit kan wijzen maar naar zichzelf moet kijken. Afwachten of de tweede oefensessie om middernacht lokale tijd, 9u Belgische tijd, zoals gepland van start zal kunnen gaan.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023