GP van Mexico: kwalificatie: Charles Leclerc verovert de pole en zorgt met Ferrari voor een grote verrassing

Ferrari
Ferrari

Charles Leclerc is er op het Autódromo Hermanos Rodríguez in geslaagd om de polepositie voor de GP van Mexico te veroveren. De Monegask won een spannende strijd om de pole. Teamgenoot Carlos Sainz zorgde voor een volledige eerste startrij voor Ferrari terwijl Max Verstappen genoegen moest nemen met de derde tijd.

De tribunes rondom het circuit zaten afgeladen vol en de Mexicaanse fans juichten hun ‘local hero’ Sergio Perez met veel emotie en enthousiasme aan. Tot aan de kwalificatie was het echter teamgenoot Max Verstappen die tijdens iedere oefensessie de snelste tijd had gereden.

Tijdens het eerste kwalificatiegedeelte zagen we verschillende incidenten die na afloop van de kwalificatie onderzocht zouden worden. Onder andere Max Verstappen werd onderzocht voor het stilstaan aan de uitgang van de pitlane.

Daarnaast werden ook heel wat andere rijders nog onderzocht, onder andere Lewis Hamilton voor het niet voldoende vertragen en inhalen onder gele vlag toen Fernando Alonso in zijn Aston Martin gespind was.

Aan het einde van Q1 was de grote verrassing vooral dat Lando Norris in de McLaren was uitgeschakeld met slechts een negentiende tijd. Norris werd slachtoffer van een rondje waarin hij in de fout ging en vervolgens de situatie niet meer kon rechtzetten. Pijnlijk voor Lando Norris als je weet dat teamgenoot Oscar Piastri tijdens Q1 de tweede tijd reed op slechts een tiende van Verstappen.

In Q2 zagen we Lewis Hamilton naar de snelste tijd rijden, op 0,054 seconde gevolgd door Max Verstappen. Ook George Russell en Daniel Ricicardo moesten slechts ongeveer een tiende toegeven en dat was veelbelovend voor de strijd om de polepositie die in Q3 zou volgen.

Opvallend beeld tijdens Q2 was ook het moment waarop Yuki Tsunoda bij het verlaten van zijn garagebox tegen een krik van het Williams F1 team reed. Tsunoda was één van de uitvallers in Q2.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3 zagen we Max Verstappen naar een voorlopige besttijd rijden maar plots waren beide Ferrari’s sneller dan Verstappen. Charles Leclerc claimde een voorlopige polepositie, op 0,067 seconde gevolgd door Carlos Sainz terwijl Max Verstappen op 0,120 seconde volgde.

Er volgde nog een ultieme tweede run en daarin konden beide Ferrari’s hun rondetijd niet meer verbeteren. Max Verstappen deed dat wel maar hij strandde op de derde plaats. Charles Leclerc dus op de pole met naast hem Carlos Sainz die voor een volledige eerste startrij voor Ferrari zorgt. Daniel Ricciardo zorgde eveneens voor een indrukwekkende vierde plaats op de startgrid, waarmee hij thuisrijder Sergio Perez en zijn racezitje bij Red Bull wat extra onder druk zet. Perez geraakte immers niet verder dan de vijfde tijd.

Charles Leclerc en Ferrari zorgden voor een grote verrassing, Leclerc had zelf niet verwacht om op de pole te staan en het ziet er dan ook naar uit dat we een uitermate interessante race zullen krijgen.

De startgrid kan er bovendien nog helemaal anders uitzien want heel wat rijders, waaronder Max Verstappen, worden nog door de stewards onderzocht en dreigen eventueel nog een gridstraf te krijgen.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023