GP van Qatar: kwalificatie: Max Verstappen verovert op dominante wijze de polepositie

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Op het Losail International Circuit heeft Max Verstappen op dominante wijze de polepositie voor de GP van Qatar veroverd.

Het raceweekend in Qatar is er één met een sprintformat waardoor er na slechts één oefensessie op vrijdag meteen een kwalificatie voor de race op zondag volgt. Op zaterdag is er volgens de ‘sprintkwalificatie of zogenaamde ‘Sprint Shootout’ die de startgrid voor de sprintrace op zaterdag vormt. Maar nu dus eerst de kwalificatie voor de Grand Prix op zondag.

Slechts één oefensessie, erg warme weersomstandigheden, een nieuwe asfaltlaag op een circuit waarop in 2021 tot dusver nog maar één keer een F1-race plaatsvond. Moet nog uitgelegd worden dat de kwalificatie voor de GP van Qatar een serieuze uitdaging voor de F1-piloten was?

Gezien er op het Losail International Circuit niet veel wordt gereden is er weinig grip en dat gecombineerd met veel ‘woestijnzand’ zorgde ervoor dat we heel wat rijders met hun wagen naast de baan terecht zien komen en rondetijden geschrapt werden. Het meest opvallende was de exit van Lance Stroll. De Canadees sneuvelde met een zeventiende tijd terwijl teamgenoot Fernando Alonso met zijn derde tijd meer dan een seconde sneller was.

In Q2 kregen ween verrassende snelste tijd voor Lewis Hamilton, op een tiende gevolgd door Max Verstappen. De grote verrassing was echter de uitschakeling van Carlos Sainz en Sergio Perez. Sainz strandde in zijn Ferrari op een handvol duizendsten van de tiende tijd terwijl Sergio Perez zijn rondetijd geschrapt zag en daardoor op de dertiende plaats strandde.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3 zagen we Max Verstappen naar een tijd van 1:23.778 knallen. Daarmee was hij al meteen bijna zeker van de polepositie want Lewis Hamilton was in de Mercedes meer dan een halve seconde trager.

Er volgde nog een ultieme tweede serie snelle runs en daarin ging Max Verstappen in de fout. Verstappen kwam naast de baan terecht en met een sneller wordende baan, omwille van meer grip, kreeg de concurrentie nog een kans om eventueel de pole af te snoepen van Verstappen. Verschillende rijders verbeterden nog hun tijd maar uiteindelijk was Verstappen met zijn eerste snelle ronde nog steeds ruim vier tienden sneller dan George Russell die de tweede tijd reed.

Daarmee is Max Verstappen overduidelijk de grote favoriet voor de race op zondag maar ook voor morgen, wanneer er met de ‘Sprint Shootout’ een kwalificatie plaatsvindt voor de sprintrace op zaterdag, een race waarin Verstappen zich voor de derde keer tot F1-kampioen kan kronen.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023