GP van Singapore: Rosberg wint en grijpt wk-leiding

Nico Rosberg heeft de GP van Singapore gewonnen. De Duitser haalde het in een spannend slot van Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton vervolledigde het podium. Door zijn overwinning komt Rosberg ook aan de leiding in de wk-tussenstand.

Nico Rosberg had op indrukwekkende wijze de polepositie voor de GP van Singapore veroverd en kende een goede start, in tegenstelling tot Max Verstappen. De Nederlander kende een erg slechte start. Enkele wagens moesten uitwijken voor Verstappen, waarna er een aanrijding was tussen Sainz en Hulkenberg.

Hulkenberg schoof na de aanrijding met zijn zwaar beschadigde wagen tegen de pitmuur. De Duitser stapte zonder veel problemen uit zijn wagen, maar de safety car moest uiteraard meteen op de baan komen zodat de brokstukken opgeruimd konden worden.

Baanmarshall plots op de baan
Bij de herstart was het voor Nico Rosberg en de rest van het rijdersveld even schrikken want plots liep er een baanmarshall op de baan die nog bezig was met brokstukken op te rapen.

Na de safety car-fase kon Nico Rosberg vlot aan de leiding blijven, voor Ricciardo en Hamilton. Sebastian Vettel startte dan weer een mooie inhaalrace. De Duitser haalde de ene na de andere wagen in en reed na amper vijftien ronden al op de dertiende plaats.

Eerste pitstops van de leiders
In ronde zestien kwamen Ricciardo en Hamilton binnen. De Australiër bleef na zijn pitstop probleemloos voor Hamilton, waarna de Brit zijn beklag deed dat hij een strategie nodig had om voorbij Ricciardo te geraken, niet om erachter te blijven.

Een ronde later kwam ook Rosberg binnen. Raikkonen kwam daardoor even aan de leiding in de race te liggen maar moest deze positie opnieuw afstaan aan Rosberg toen hij zelf zijn pitstop maakte.

Duel Verstappen-Kvyat
Even later kregen we een leuke strijd tussen Daniil Kvyat en Max Verstappen. Kvyat probeerde met alle middelen Verstappen achter zich te houden, de man waaraan hij zijn racezitje bij Red Bull moest afstaan. Kvyat werd in de aanloop naar de GP van Spanje immers gedegradeerd en teruggestuurd naar Toro Rosso, het B-team van Red Bull.

Verstappen beet rondenlang zijn tanden stuk op Kvyat. Toro Rosso gaf de Rus zelfs een ‘verdoken teamorder’ om Verstappen voorbij te laten, wat de Rus uiteindelijk niet deed.

Hamilton onder druk
Hamilton deed ondertussen opnieuw zijn beklag over de boordradio dat hij een andere strategie nodig had van het team. De Brit kwam immers onder druk te staan van Kimi Raikkonen. Vettel in de andere Ferrari maakte dan weer zijn eerste pitstop en kon op de ultrasoft-banden zijn inhaaljacht verder zetten. De Duitser voerde meteen de daad bij het woord en haalde op spectaculaire tegelijkertijd Sainz en Gutierrez in.

In ronde 33 verremde Hamilton zich, waardoor Raikkonen kon profiteren en de Brit kon passeren. Rosberg en Raikkonen maakten vervolgens meteen hun laatste pitstop, waardoor Hamilton even een rondje aan de leiding kwam in de race. Hamilton maakte vervolgens eveneens zijn laatste pitstop en kwam achter Raikkonen opnieuw op de baan. Iets voorbij halverwege de race kregen we daardoor Rosberg aan de leiding, voor Ricciardo, Raikkonen en Hamilton.

Leiders vooraan lokken pitstops bij elkaar uit
Met nog achttien ronden te gaan maakte Sebastian Vettel zijn laatste pitstop, maar het was vooral iets meer naar voor dat het plots pitstops regende. Mercedes schakelde bij Hamilton over naar ‘plan B’, waarna de Brit met nog vijftien ronden te gaan een pitstop maakte voor nieuwe banden.

Daardoor werd Raikkonen uit zijn tent gelokt om een pitstop te maken. Ferrari aarzelde en de Fin kwam achter Hamilton opnieuw op de baan. Ook Ricciardo maakte een pitstop maar Rosberg bleef als enige vooraan op de baan. De Duitser probeerde op zijn setje banden de finish te halen, terwijl achtereenvolgens Ricciardo, Hamilton en Raikkonen op nieuwe banden veel sneller onderweg waren.

De voorsprong van Rosberg op Ricciardo slonk zienderogen. De Australiër was met zo’n negen ronden te gaan zo’n 2,5 à 3 seconden sneller dan Rosberg, die een voorsprong had van 16 seconden. Tegen dit tempo zou Ricciardo met nog enkele ronden te gaan komen aansluiten bij Rosberg.

Ricciardo strandde aan de finishlijn echter vlak achter Rosberg. Rosberg aan het vieren dus in Singapore, met Ricciardo en Hamilton naast hem op het podium. Sebastian Vettel, die als laatste van op de tweeëntwintigste plaats aan de race was begonnen, eindigde na een indrukwekkende inhaalrace als vijfde, na teamgenoot Kimi Raikkonen.

Nico Rosberg komt dankzij zijn overwinning ook aan de leiding in de wk-tussenstand. De Duitser heeft nu een voorsprong van acht punten op Hamilton. De volgende race staat gepland voor 2 oktober, wanneer de GP van Maleisië plaatsvindt.

1. N. Rosberg Mercedes 1:55:48.950
2. D. Ricciardo Red Bull +0.488
3. L. Hamilton Mercedes +8.038
4. K. Raikkonen Ferrari +10.219
5. S. Vettel Ferrari +27.694
6. M. Verstappen Red Bull +1:11.197
7. F. Alonso McLaren +1:29.198
8. S. Perez Force India +1:49.146
9. D. Kvyat Toro Rosso +1:49.867
10. K. Magnussen Renault +1:51.843
11. E. Gutiérrez Haas +1 ronde
12. F. Massa Williams +1 ronde
13. F. Nasr Sauber +1 ronde
14. C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
15. J. Palmer Renault +1 ronde
16. P. Wehrlein Manor +1 ronde
17. M. Ericsson Sauber +1 ronde
18. E. Ocon Manor +2 ronden

Opgaves:
19. J. Button McLaren +18 ronden
20. V. Bottas Williams +26 ronden
21. N. Hulkenberg Force India +61 ronden
22. R. Grosjean Haas +61 ronden
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:39:”Rosberg_mercedes_Singapore_headline.jpg”;}
Nico Rosberg heeft de GP van Singapore gewonnen. De Duitser haalde het in een spannend slot van Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton vervolledigde het podium. Door zijn overwinning komt Rosberg ook aan de leiding in de wk-tussenstand.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022