GP van Spanje: Hamilton wint en verbreekt record Michael Schumacher

Lewis Hamilton heeft op zeer dominante wijze de GP van Spanje gewonnen, waarmee hij meteen ook een record van Michael Schumacher verbrak. Max Verstappen en Valtteri Bottas vervolledigden het podium.


Lewis Hamilton kende van op de polepositie een goede start, iets dat niet gezegd kon worden van teamgenoot Valtteri Bottas. De Fin verloor bij de start meteen twee plaatsen aan Verstappen en Stroll. De Fin zou uiteindelijk enkele ronden nodig hebben om Stroll opnieuw in te halen.


Vervolgens kregen we een erg saaie openingsfase van de race. Alle rijders, inclusief Hamilton die aan de leiding reed, reden een gezapig tempo om in deze erg warme temperaturen zoveel mogelijk hun banden te sparen.


Desondanks deed Verstappen na een vijftiental ronden uitvoerig zijn beklag over de toestand van zijn banden. Uiteindelijk was het ook Max Verstappen de eerste van de toppers om een pitstop te maken, gevolgd door Mercedes dat bij het ingaan van ronde 24 een dubbele pitstop uitvoerde bij Hamilton en Bottas.


In ronde 30 zagen we ook beide Ferrari’s een dubbele pitstop maken. Leclerc en Vettel vielen daardoor terug naar de plaatsen twaalf en veertien in de race. De Monegask kwam vast te zitten achter een treintje met wagens die allemaal vast zaten achter Esteban Ocon.


Vlak voorbij halverwege de race werden de rijders gewaarschuwd dat er tegen het einde van de race mogelijk regen op komst was. Kregen we een sensationeel slot van de race?


In ronde 38 kregen we echter eerst opnieuw drama voor Ferrari. Charles Leclerc spinde op erg vreemde wijze, er leek een probleem met de motor en de aandrijving van de wagen te zijn. Leclerc slaagde er wel in om opnieuw door te rijden maar moest vervolgens opgeven.


In ronde 38 brak Alfa Romeo Racing-rijder Kimi Raikkonen trouwens een record in de Formule 1:


Nadat Verstappen in ronde 42 zijn pitstop afwerkte volgde Valtteri Bottas pas in ronde 49. De Fin kwam daardoor zo’n kleine zeven seconden achter Verstappen opnieuw de baan op. Voorlopig hielden ze bij de verschillende teams dus maar weinig rekening met eventuele regen.


Hamilton volgde in ronde 50 en leek probleemloos richting een nieuwe overwinning te rijden. Opvallend was vooral dat Bottas op zijn nieuwer setje banden niet dichter bij Verstappen geraakte.


Helemaal aan het einde van de race maakte Valtteri Bottas nog een derde pitstop voor een nieuw setje banden. De Fin ondernam duidelijk een poging om helemaal aan het einde van de race de snelste ronde te rijden, iets waarin hij ook probleemloos slaagde. Bottas reed zelfs een nieuw ronderecord op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Voor Vettel werd het een bloedstollend laatste rondje. Op enorm versleten banden moest hij proberen om een treintje met wagens achter zich te houden. Vettel slaagde in zijn missie en reed als zevende over de finish, een serieuze mentale opsteker voor de Duitser.


Hamilton kwam probleemloos als eerste over de finish, op een mooie afstand gevolgd door Max Verstappen. Valtteri Bottas vervolledigde het podium, de Fin ziet Hamilton verder uitlopen in de wk-tussenstand.

Door zijn overwinning en bijhorende podiumplaats verbreekt Lewis Hamilton ook het record van Michael Schumacher van meeste aantal podiumplaatsen in de Formule 1, een record dat hij sinds vorige week deelde met Schumacher.

1. L. Hamilton Mercedes 1:28:45.420
2. M. Verstappen Red Bull +24.100
3. V. Bottas Mercedes +44.700 +20.600
4. L. Stroll Racing Point +1 ronde
5. S. Pérez Racing Point +1 ronde
6. C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
7. S. Vettel Ferrari +1 ronde
8. A. Albon Red Bull +1 ronde
9. P. Gasly AlphaTauri +1 ronde
10. L. Norris McLaren +1 ronde
11. D. Ricciardo Renault +1 ronde
12. D. Kvyat AlphaTauri +1 ronde
13. E. Ocon Renault +1 ronde
14. K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
15. K. Magnussen Haas +1 ronde
16. A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
17. G. Russell Williams +1 ronde
18. N. Latifi Williams +2 ronden
19. R. Grosjean Haas +2 ronden
Opgaves:
20. C. Leclerc Ferrari +28 ronden
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:41:”Hamilton_spanje_overwinning_headline.jpeg”;}
Lewis Hamilton heeft op zeer dominante wijze de GP van Spanje gewonnen, waarmee hij meteen ook een record van Michael Schumacher verbrak. Max Verstappen en Valtteri Bottas vervolledigden het podium.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner