GP van Spanje: kwalificatie: Lando Norris snoept polepositie af van Max Verstappen

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Niet Max Verstappen maar wel Lando Norris heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya de polepositie voor de GP van Spanje veroverd. Norris was een handvol duizendsten sneller dan Max Verstappen.

Mooie temperaturen maar toch ook wel wat wolken rondom het Circuit de Barcelona-Catalunya tijdens de kwalificatie voor de GP van Spanje. Tijdens de laatste oefensessie lagen de wagens bovenaan zeer dicht bij elkaar en het beloofde dan ook een erg spannende kwalificatie te worden.

Weinig verrassingen tijdens Q1, beide wagens van Williams en RB lagen er samen met Haas-rijder Kevin Magnussen eruit. Bovenaan zagen we Lewis Hamilton de snelste tijd rijden, voor Charles Leclerc en Max Verstappen.

In Q2 zagen we heel veel wagens erg traag uit de pitlane rijden, allemaal waren ze op zoek naar het ‘juiste moment’ om de baan op te gaan. ‘Track position’ was andermaal belangrijk om geen verkeer te hebben en een snelle rondetijd te rijden.

De Spaanse fans kregen tijdens Q2 een opdoffer te verwerken want Fernando Alonso sneuvelde met een elfde tijd. Bovenaan zagen we Max Verstappen de snelste tijd rijden maar er bevonden zich maar liefst vier verschillende wagens binnen ongeveer twee tienden van elkaar, de voorbode van een spannende strijd voor de polepositie.

Tijdens de eerste serie snelle runs in Q3 zagen we Max Verstappen naar een voorlopig snelste tijd rijden. Verstappen was slechts iets meer dan een tiende sneller dan Lando Norris in de McLaren en Lewis Hamilton in de Mercedes. De eerste zes wagens bevonden zich binnen minder dan drie tienden van elkaar, kleine details maakten zoals eerder voorspeld het verschil.

Er volgde echter nog een ultieme tweede reeks snelle runs waarin verschillende wagens Max Verstappen figuurlijk het vuur aan de schenen zouden leggen in de strijd om de pole.

Verschillende rijders, waaronder ook Max Verstappen, verbeterden hun rondetijd. Max Verstappen leek de polepositie te gaan veroveren maar uiteindelijk slaagde Lando Norris er in de McLaren in om de polepositie van Max Verstappen af te snoepen. Geen Verstappen dus op pole maar wel Lando Norris en dat leidde tot dolle vreugde in de McLaren-garage. Met Lando Norris en Max Verstappen op de eerste startrij belooft het alvast een spannende race te worden. Afspraak morgenmiddag om 15u.