GP van Spanje: kwalificatie: Max Verstappen verovert op dominante wijze de pole

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya op erg dominante wijze de polepositie voor de GP van Spanje veroverd. Carlos Sainz reed tot vreugde van de Spaanse fans de tweede tijd. Fernando Alonso stelde teleur met een negende tijd, net als Sergio Perez en Charles Leclerc.

Er werd bij het begin van de kwalificatie regen voorspeld, het begon zelfs wat te druppelen en daardoor wilden de rijders zo snel mogelijk het circuit op om een snelle ronde te rijden. We kregen echter al snel een rode vlag nadat Valtteri Bottas één van de rijders was die spinde en er daardoor veel grind en vuil op de baan lag.

Bottas was zeker en vast niet de enige rijder die in de fout ging, er waren verschillende rijders die in de grindbak reden of spinden. De Nederlander Nyck de Vries spinde zelfs meermaals.

Aan het einde van Q1 kregen we met een negentiende tijd en vroegtijdige exit van Charles Leclerc een grote verrassing. De Monegask leek een probleem te hebben met zijn Ferrari en werd voor het eerst sinds Monaco 2019 uitgeschakeld in Q1. Sergio Perez ontsnapte dan weer in de Red Bull aan een vroegtijdige uitschakeling in Q1 want de Mexicaan reed slechts de vijftiende tijd.

Ook in Q2 kregen we een grote verrassing want Sergio Perez ging voor het tweede raceweekend op rij in de fout. Perez ging door de grindbak en geraakte uiteindelijk niet verder dan de elfde tijd.

We zagen ook beide Mercedes-rijders tegen hoge snelheid op het rechte stuk tegen elkaar rijden. Russell sneuvelde in Q2 terwijl Lewis Hamilton net niet crashte en zijn voorvleugel ernstig beschadigd raakte.

In Q3 zagen we Max Verstappen tijdens de eerste serie snelle runs naar de voorlopig snelste tijd rijden. Lewis Hamilton reed de tweede tijd maar Verstappen was bijna een seconde sneller dan Hamilton. Daarmee leek Verstappen al na de eerste snelle run zeker van de pole. Daarachter zat alles wel een heel stuk dichter bij elkaar.

Tijdens de tweede serie snelle runs verbeterden heel wat rijders nog hun tijd. Uiteindelijk was het Carlos Sainz die de tweede tijd reed en naast Max Verstappen van op de eerste startrij mag vertrekken. Verstappen werkte zijn laatste poging zelfs niet af omdat hij al zeker was van de pole.

Naast Charles Leclerc en Sergio Perez stelde ook Fernando Alonso teleur. Alonso geraakte niet verder dan een negende tijd, dit nadat hij tijdens het eerste kwalificatiegedeelte de onderkant van zijn wagen beschadigde. Verstappen op zijn beurt lijkt op zondag, tenzij regen of pech roet in het eten gooit, nu al quasi zeker van de overwinning tijdens de GP van Spanje.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner