GP van Spanje: eerste oefensessie: Max Verstappen met grote voorsprong de snelste

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Ook op het Circuit de Barcelona-Catalunya lijken Max Verstappen en Red Bull na amper één oefensessie al de grote favoriet. Verstappen reed in zijn Red Bull F1-bolide immers met grote voorsprong op teamgenoot Sergio Perez de snelste tijd.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya onderging voor de GP van Spanje een kleine maar tegelijkertijd ingrijpende wijziging. De chicane in de laatste sector van het circuit is uit de layout gehaald waardoor er wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke layout van het circuit met twee rechtse bochten. De rijders zullen daardoor quasi volgas en veel sneller het rechte stuk op kunnen komen.

De Spaanse fans zullen niet alleen Carlos Sainz in de Ferrari aanmoedigen, ze laten zich vooral horen wanneer Fernando Alonso op de baan komt. Op donderdag werd al tijdens de pitlane-walk duidelijk dat ‘iedereen fan is van Fernando Alonso’. De Spaanse fans scandeerden minutenlang zijn naam.

Aangezien er al bijzonder vaak getest is op het Circuit de Barcelona-Catalunya beschikken de teams over bijzonder veel data van het circuit. Daarmee is het een ideaal circuit om nieuwe onderdelen te introduceren en met zogenaamde ‘aero rakes’ alles op de wagen te analyseren.

Ondermeer Ferrari introduceert hier in Barcelona een groot pakket updates. Na de evaluatie tijdens de eerste oefensessie zal bekeken worden of beide wagens ermee worden uitgerust. Voor Ferrari betreft het een pakket aan updates dat het oorspronkelijk tijdens de afgelaste GP van Emilia-Romagna wou introduceren.

Ook voor Mercedes wordt het raceweekend in Barcelona erg belangrijk. In tegenstelling tot Ferrari introduceerde het haar voor Emilia-Romagna geplande update al in Monaco. De Mercedes W14 zag er visueel erg anders uit en het leek een stap vooruit. Monaco is echter een zeer specifiek circuit met bijzondere karakteristieken. De race in Barcelona wordt de echte test voor de vernieuwde Mercedes F1-bolide.

Uiteindelijk was het Max Verstappen die de snelste tijd reed. Verstappen was maar liefst zeven tienden sneller dan teamgenoot Sergio Perez. Esteban Ocon was in de Alpine F1-bolide ‘best of the rest’.