‘Gran Premio Di Roma’ zo goed als dood en begraven

Het kan soms snel verkeren in de Formule 1. Zo overkwam het ook Maurizio Flammini, de promotor en sterkhouder van de ‘Rome bid’ of de kandidatuur om een Grand Prix te mogen organiseren.
Vorige week nog verkondigde hij dat de GP van Rome zou doorgaan op 25 augustus 2013, vandaag lijkt het erop alsof hij zijn plannen definitief terug mag opbergen.

Het één en ander is een gevolg van een aantal factoren. Een eerste is de kalender. Daar staan momenteel al 20 Grand Prix’s op. Nog meer races zien de teams niet zitten. Domenicali (Ferrari) liet al weten dat 20 races het ‘juiste’ aantal is. Luca Di Montezemolo, topman bij Ferrari, voegde er nog aan toe dat het nu al lijkt alsof het seizoen gewoon niet eindigt.

Naast de volle kalender komt er ook nog eens bovenop dat er met of zonder Rome, zeker nog een aantal landen zullen bijkomen. Rusland (2014) en daarvoor nog de VS (2012) liggen nog in het verschiet, wat het totaal dan op 22 races zou brengen. Veel te veel dus volgens de teams.

Di Montezemolo liet verstaan dat het de wens van de teams was om in nieuwe landen te racen, nieuwe markten en slechts één Grand Prix per land. Dat betekent dat een aantal van de huidige locaties onder druk zullen komen te staan en waarschijnlijk zullen verdwijnen.

De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, had eerder al laten weten dat indien door de deelname van Rome, de GP van Monza in gevaar zou komen, Rome haar kandidatuur zou laten vallen in het voordeel van Monza. Een nobel gebaar, maar totaal overbodig zo blijkt nu. Bernie Ecclestone heeft volgens de Italiaanse krant La Repubblica een brief geschreven aan Alemanno waarin hij stelt dat Italië al een GP heeft en dat die “untouchable” is. Monza staat al van bij het prille begin van de Formule 1 op de kalender en heeft onlangs nog een vijfjarige overeenkomst kunnen afsluiten.

Eén Grand Prix per land, dat betekent dat ook Spanje moet beginnen vrezen, nu het zowel de GP van Spanje in Barcelona en sinds kort ook de GP van Europa in Valencia mag organiseren. Hiervoor zou er een oplossing zijn door een rotatiesysteem te voorzien tussen landen die om beurt de GP van Europa zouden mogen organiseren, althans dat zijn de geruchten. Officieel is hierover voorlopig niks bekend of bevestigd.

De enige mogelijkheid die nog rest is dat Rome en Monza afwisselend een Grand Prix organiseren, maar daar staan nog vele vraagtekens bij. Rome wist meer dan 2000 jaar geleden het volk reeds te plezieren met brood en spelen, en wie weet is het wagenrennen in het Circus Maximus wel de allereerste voorloper en inspiratiebron van de huidige Formule 1. Het zal echter nog wel een tijdje duren vooraleer de paardenmenners van vandaag in deze historische stad het volk opnieuw zullen vermaken.

geschreven door Glenn Schreurs
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}