Guenther Steiner over de zaak Nikita Mazepin: “Ik dacht: ‘Shit, hier gaan we weer’”

Haas F1 team
Haas F1 team

Vorig jaar barstte in de aanloop naar het nieuwe F1-seizoen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne los en dat was voor Guenther Steiner geen makkelijke tijd met Nikita Mazepin als rijder.

In zijn boek ‘Surviving to drive’ blikt Steiner terug op de bewogen periode en dat op zijn welbekende manier zonder een blad voor de mond te nemen. Haas had met Nikita Mazepin een Russische rijder en met Uralkali een Russische hoofdsponsor van Mazepin senior maar uiteindelijk werden de banden verbroken met zowel Nikita Mazepin als zijn vader.

“Iedereen wil iets weten over de situatie in Rusland, maar wat kan ik ze vertellen? Ik ben Vladimir Poetin niet!” aldus Steiner.

“Ik bleef tegen de verslaggevers zeggen: ‘Willen jullie met mij over de auto praten of over het team? Dat is toch waarom we hier zijn?’ Ze begrepen de boodschap.”

Nog voor het seizoen begon had Steiner al een gesprek met de communicatiedirecteur van zijn team. 

“Guenther, ik moet je spreken,” zei hij. Ik dacht bij mezelf, S**t, daar gaan we. De test is nog niet eens begonnen en we hebben al problemen,” herinnert Steiner zich.

“Hij vertelde me dat Rusland misschien op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. Voor elk ander team zou dat op zich geen probleem zijn maar voor ons zou het rampzalig kunnen zijn.

“We hebben niet alleen een Russische rijder maar onze titelsponsor is ook Russisch. Ik wil er op dit moment niet eens aan denken.”

“Ongeveer een uur later zag ik Nikita. Iedereen probeert zo normaal mogelijk met hem om te gaan maar deze olifant is zo groot als een berg!”

Mazepin werkte de test nog af met het team maar later werd toch beslist om de samenwerking met zowel Mazepin als Uralkali stop te zetten.

“Zodra de test voorbij was, ging ik naar mijn kantoor voor de bestuursvergadering. Ze wilden weten wat ik dacht, als teambaas, dus ik vertelde het hen: Laat het Uralkali-merk vallen,’ zei ik. Verander de kleurstelling in wit en vertel de hele wereld dat we dat hebben gedaan”, aldus Steiner.

De beslissingen werden vooral genomen met in het achterhoofd de reacties die het team zou krijgen indien ze Nikita Mazepin zouden behouden als rijder.

“Na de bestuursvergadering heb ik de voorzitter van Uralkali gebeld en hem verteld wat we hadden besloten. Ik denk dat hij het verwachtte. Ik had Nikita’s vader kunnen bellen, maar elke keer als we elkaar spreken krijgen we ruzie. Hoewel de beslissing unaniem was vroeg ik de voorzitter van Uralkali om mij in zijn eigen tijd te vertellen hoe hij de dingen zag. Ik heb nog steeds niets van hem gehoord.”

“De hele zaak is wat men tegenwoordig een zeer ‘fluïde situatie’ noemt, wat in feite betekent dat niemand shit weet over wat er aan de hand is. Ik hoor het de hele tijd. Het is tegenwoordig trendy.”

“‘Ik weet niet meer hoe ik mijn werk moet doen; Hé, maak je geen zorgen, man, je zit gewoon in een zeer fluïde situatie! Wat een onzin.”

De Haas F1-bolide tijdens de test in Barcelona na het verwijderen van de Uralkali-logo’s (2022) – Haas F1 team
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print