Komt er binnenkort een ‘stadionverbod’ voor F1-fans?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Krijgen we binnenkort ook in de Formule 1 een zogenaamd ‘stadionverbod’, net zoals dat vandaag al in het voetbal bestaat?

De voorbije jaren vonden er tijdens de raceweekends in de Formule 1 meermaals incidenten plaats. Dit ging van vlaggen en petjes in brand steken, rookfakkels, diefstallen, intimidaties en allerlei ander wangedrag. Nooit werd er echt iets als een ‘stadionverbod’ opgelegd maar de organisatoren van de GP van Australië bestuderen nu toch de mogelijkheid van de invoering ervan.

Aan het einde van de Australische GP liep het mis toen er fans zich al op de baan bevonden terwijl dat uiteraard niet de bedoeling was. Het was één van de vele incidenten en volgens de organisatoren wordt er nu bekeken of enkele individuen die volgens hen de eersten waren en de aanleiding dat ook anderen zich op het circuit begaven een ‘stadionverbod’ kunnen krijgen.

“We zullen bekijken of het binnen onze macht, die van de politie van Victoria en de Grand Prix act waaronder we werken, ligt om maatregelen te nemen,” aldus Tom Mottram, general operations manager van de ‘Australian Grand Prix’ tegenover de Australische media.

“Eenmaal de grote poorten open gaan krijg je uiteraard een soort ‘run’ richting het circuit die we moeten zien te managen. We hebben echter vijf of zes mensen geïdentificeerd die zich te vroeg op het circuit begaven en we willen met hen praten.”

“Het is niet iets dat we ooit zullen tolereren of accepteren, de mensen moeten zich ook realiseren dat wat er gebeurd is zeer gevaarlijk was.”

“We willen begrijpen wat de drijfveer of hun motivatie was, of ze slechte bedoelingen hadden, of dat ze onbewust in die positie terecht zijn gekomen. We gaan echter niet te veel conclusies trekken tot we hen gesproken hebben.”

Lees ook: ‘F1-fans’ stelen erop los tijdens GP van Australië: wanneer grijpt de F1 in?