Harde kritiek op Lewis Hamilton: “Met zo’n mega salaris moet je als zevenvoudig F1-kampioen altijd competitief zijn!”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Als de problemen van Lewis Hamilton nog lang aanhouden zal de terugslag voor zijn team erg groot zijn, dat vindt Jacques Villeneuve. “Een kampioen heeft het recht niet om niet competitief te zijn,”aldus de Canadees.

Sinds het begin van het hybride-tijdperk in de Formule 1 in 2014 heeft Mercedes de sport gedomineerd maar sinds dit jaar is daar met de nieuwe reglementen een einde aan gekomen. De formatie uit Brackley speelt niet meer dan een bijrol in het kampioenschap en het is vooral zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton die er niet aan te pas komt.

Zijn teamgenoot George Russell wist in Imola nog een vierde plaats uit de brand te slepen en presteert vrij constant terwijl Hamilton zich tevreden moest stellen met de dertiende plaats. Na de race kwam er ook een radioboodschap van teambaas Toto Wolff die zich excuseerde bij Hamilton voor een ‘onbestuurbare auto.’

Jacques Villeneuve werpt in zijn column voor ‘Formule1.nl’ een blik op de situatie van Hamilton bij Mercedes.

“Is Hamilton er nog over twee, drie jaar, maakt hij dit seizoen überhaupt af?” vraagt Villeneuve zich af. 

“Je kan niet in iemand zijn hoofd kijken, je kan down zijn en depressief of je kan er niet mee omgaan dat je niet meer kan winnen. Dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat het leven beter is zonder racen. We hebben verrassingen gezien in het verleden: kampioenen kunnen er soms zomaar de brui aan geven.’

Het team moet volgens de Canadees ook leren om met dit verlies om te gaan, iets wat ze in Brackley al jaren niet meer gewend zijn.

“Jarenlang hebben ze iedereen kapot gereden. Kwam er iemand dichterbij, dan draaiden ze de motor een stukje verder open. Dat voordeel is er niet meer dit jaar. George Russell houdt zich goed in de rol van underdog. Dat heeft hij geleerd bij Williams, terwijl Hamilton altijd ergens voor heeft kunnen vechten.”

Villeneuve vraagt zich ook af hoe Mercedes zal omgaan met het niet presteren van Hamilton, een man met zijn status moet immers ambitieus zijn.

“Hoe wordt het intern opgepakt?, vroeg ik me een aantal columns terug al af,” gaat Villeneuve verder. “We hebben in Imola gezien dat Toto Wolff zich moeilijk kan beheersen. Zijn radioboodschap na de race was veelzeggend. Dat was niet alleen voor Hamilton bedoeld, maar voor de hele wereld. Een slecht resultaat van Russell levert geen kritiek op, maar bij Hamilton wel.”

“Dat is het risico van zo’n megaster in je team. Hamilton zat vanaf het begin niet in het ritme dit weekend. Hij leek ook niet agressief genoeg, alsof hij niet kon vechten. Dat hij dan uiteindelijk gelapt wordt, dat kan gebeuren. Dat is een optelsom van alles plus de slechte auto.”

“Hij zal ook niet zulke barre weekenden blijven hebben, hij zal Russell ook verslaan. Maar teambaas van Mercedes is geen gemakkelijke positie nu. Ga je voor je megaster, je uithangbord, de recordkampioen met internationale allure die je een mega salaris betaalt? Of ontwikkel je de auto voor het veelbelovende talent? Zo’n grote ster is mooi als je wint, het levert veel exposure op. Maar als hij niet wint, is de terugslag veel groter. Een kampioen heeft niet het recht om niet competitief te zijn.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer