Hebben drie F1-teams in 2022 het budgetplafond overschreden?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens de Italiaanse afdeling van ‘Motorsport.com’ hebben drie F1-teams in 2022 te veel geld uitgegeven, tegen het einde van de maand zou daar meer duidelijkheid over bestaan.

Sinds het jaar 2021 is er een budgetplafond ingevoerd in de Formule 1 en in dat eerste jaar liep Red Bull al meteen tegen de lamp. Ze gaven te veel geld uit en dat resulteerde in een geldboete van zeven miljoen dollar en tien procent minder tijd in de windtunnel. 

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Red Bull van die geldboete heus niet zal sterven en het huidige seizoen wijst uit dat, ondanks de verminderde tijd in de windtunnel, de andere teams er niet in slagen om het gat met de Oostenrijkse formatie te dichten.  

Als het van Stefano Domenicali afhangt, moeten de overtreders meer sportieve straffen krijgen, dat vertelt hij in een gesprek met ‘Motorsport.com.’

“We hebben daar specifiek naar gevraagd”, aldus de CEO van de F1. “Er zijn drie reglementen die nageleefd moeten worden: sportief, financieel en technisch. Elke overtreding moet sportief afgestraft worden. Je kan geen andere kant op.”

Domenicali vindt ook dat de FIA sneller met een beslissing voor de dag moet komen. Vorig seizoen duurde het immers tot de maand oktober voor iedereen wist wat er aan de hand was.

“De controle ligt in de handen van de FIA. Ik heb persoonlijk gevraagd of ze sneller willen zijn met het publiceren van de uitkomsten van de onderzoeken van het FIA-personeel. Ik zeg dit alleen omdat ik wil voorkomen dat er veel gespeculeerd gaat worden en dat er reacties komen die voor iedereen slecht zijn,” besluit Domenicali.