Helmcamera is vanaf 2023 verplicht voor iedere F1-piloot

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Na een overeenkomst tussen de F1 en het Italiaanse Racing Force Group is besloten om de helmcamera vanaf het F1-seizoen 2023 te verplichten. Daardoor zullen er vanaf dit jaar dus tijdens iedere race videobeelden beschikbaar zijn waarin we vanuit een zogenaamd ‘Driver’s Eye’ kunnen meekijken.

Tijdens de GP van België in 2021 kreeg Fernando Alonso de eer om als eerste rijder met een zogenaamde ‘helmet cam’ te rijden. Het voorbije seizoen werd er bijkomend geëxperimenteerd met de helmcamera en na een grondige evaluatie en enkele bijsturingen die de stabiliteit en kwaliteit van de beelden moeten verbeteren is nu beslist om de helmcamera vanaf het F1-seizoen 2023 te verplichten voor al de rijders.

De FIA kondigde eerder al aan dat het de bedoeling was dat iedere F1-piloot tijdens het seizoen 2023 een helmcamera zou krijgen maar na de overeenkomst met de Italiaanse leverancier Racing Force Group volgde nu ook een aanpassing van het technisch reglement.

Voor ‘The Driver’s Eye’ wordt gebruik gemaakt van een camera die minder dan een centimeter groot is en amper 2 gram weegt. De door de FIA gehomologeerde microcamera wordt op ooghoogte geplaatst en dit op de beschermende bekleding aan de binnenkant van de helm van de rijder.

F1 – Twitter