Lewis Hamilton hield ‘Black Lives Matter-protest’ verborgen voor Mercedes: “Ik durfde het niet te vertellen, ik was bang voor de reactie”

Daimler Media
Daimler Media

Lewis Hamilton was onlangs te gast in de ‘Jay Shetty Podcast’ en daarin liet hij weten dat hij zijn ‘knielprotest’ voor ‘Black Lives Matter’ zonder medeweten van het Mercedes F1 team deed. Hamilton was naar eigen zeggen bang voor de reactie van Mercedes.

Het F1-seizoen 2020 stond grotendeels in het teken van de pandemie met het coronavirus maar daarnaast vond er voor iedere grand prix ook een protest tegen racisme en voor een meer inclusieve sport. De ‘We Race As One-campagne’ werd gelanceerd maar zevenvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton voerde een eigen protest dat in het teken stond van ‘Black Lives Matter’.

Hamilton hield zijn protest echter lange tijd verborgen voor Mercedes omdat hij de reactie van zijn team vreesde. Daarvoor was Mercedes wel al akkoord gegaan om de Mercedes F1-bolide in de strijd tegen racisme een zwarte livery te geven.

“Ik besloot dat ik zou gaan knielen maar ik durfde het niet aan het team te vertellen,” vertelde Hamilton tijdens de ‘Jan Shetty Podcast’. “Ik dacht dat ze niet zouden begrijpen hoe belangrijk het voor me was om dat op die dag te doen.”

“Ik herinner nog dat ik mijn Black Lives Matter-shirt had verstopt en vervolgens besloot om het te dragen. De sport had allemaal shirts met de slogan ‘We Race as One’ maar ik dacht ‘dat ga ik niet aandoen want dat is niet waar het nu om draait’.”

“Het team zei me daarna dat ze zich beter hadden kunnen voorbereiden als ik het vooraf gewoon aan hen had gezegd maar ik was gewoon bang dat ze me zouden proberen tegenhouden”.

Hamilton liet vervolgens verstaan dat die vrees geheel onterecht was en dat hij van Mercedes erg veel steun kreeg in het verdere verloop van de acties en protesten.

Mercedes F1 team