Helmut Marko: “Michael Masi werd opgeofferd voor Lewis Hamilton”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Dr. Helmut Marko is de voormalig F1-racedirecteur Michael Masi het slachtoffer geworden van het gedrag van Lewis Hamilton na de GP van Abu Dhabi vorig jaar.

Red Bull-adviseur Helmut Marko windt er geen doekjes om, volgens hem heeft de radiostilte van Lewis Hamilton na de controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi vorig jaar er rechtstreeks voor gezorgd dat Michael Masi ontslagen werd.

Het verhaal is ondertussen algemeen bekend. Na het mislopen van een achtste wereldtitel door een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding in de laatste race van 2021 hulde Lewis Hamilton zich in stilzwijgen. Na een onderzoek van de FIA werd beslist om Michael Masi uit zijn functie van racedirecteur te ontzetten en hij wordt vervangen door Eduardo Freitas en Niels Wittich, die op hun beurt worden bijgestaan door een soort videoref zoals bij het voetbal.

Marko vindt Lewis Hamilton met zijn stilzwijgen wou tonen dat hij ontevreden was over de hele situatie en dat heeft geleid heeft tot het ontslag van Masi, dat vertelt hij in een gesprek met het Duitse ‘RTL.’

“Er waren duidelijke aanwijzingen dat Hamilton niet zou stoppen omdat er geen beweging in de rijdersmarkt was.”

“Als Hamilton aan Mercedes had laten weten dat hij een stapje terug zou doen, zouden ze massaal op zoek zijn gegaan naar een vervanger. Dat was echter niet het geval, dat was niet merkbaar.”

“Door zijn stilzwijgen wilde hij alleen maar zijn onvrede over de situatie en de beslissingen laten blijken. Een deel van dat gedrag heeft er vervolgens ook toe geleid dat Masi uit zijn functie is gezet.”

“Ik vind dat niet terecht. Je moet kijken naar zijn prestaties door de jaren heen. Als Masi alles wat ze nu gaan invoeren tot zijn beschikking had gehad, was het voor hem makkelijker geweest om te beslissen, een videoscheidsrechter en een adviseur aan zijn zijde.”

“Michael wordt daar nu voor opgeofferd.”

Lewis Hamilton vertelde tijdens de eerste testweek in Barcelona een ander verhaal.

“Zodra ik weg was, schakelde ik volledig uit. Ik spreek dan meestal met niemand. Ik heb de hele vakantie niet op mijn telefoon gezeten, ik was alleen maar bij mijn familie.”

“Het ging over het algemeen meer om aanwezig zijn, leven in het moment, herinneringen maken. We weten dat we in het leven soms zo gefocust zijn en zo vastgeroest in dingen als werk, dat we vergeten om die dingen te doen.”

“Natuurlijk denk je aan het einde van elk seizoen, waarschijnlijk voor degenen van mijn leeftijd, na over de toekomst, over wat de volgende stappen zijn en wat de juiste stappen zijn om te nemen en wat goed voor je is in termen van algeheel geluk.”

“Dus ik evalueer altijd al mijn opties, maar ik heb eerder dit seizoen een verbintenis met het team aangegaan en uiteindelijk hou ik van wat ik doe. Ik hou ervan om deel uit te maken van een team.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner