Helmut Marko: “Sergio Perez is een zeer goede rijder maar hij is Max Verstappen niet!”

Max Verstappen
Max Verstappen

Dr. Helmut Marko neemt aan het einde van het seizoen geen blad voor de mond. Marko uitte eerder al kritiek op de prestaties van AlphaTauri dit seizoen en nu geeft hij ook nog eens zijn ongezouten mening over Red Bull-rijder Sergio Perez.

Tijdens zijn terugblik op het voorbije seizoen komt Helmut Marko nog eens terug op de Red Bull F1-bolide die van bij het begin van het seizoen te zwaar was. Toen de wagen lichter werd, kon Max Verstappen zich daar beter aan aanpassen dan teamgenoot Sergio Perez.

“Onze wagen was aan het begin 20 kilogram te zwaar,” aldus Marko. “Van zodra we de wagen minder zwaar was begonnen we ook tijdswinst te boeken en een snellere wagen te verkrijgen.”

“In de windtunnel win je en er is een bepaalde hoeveelheid downforce maar dat is uiteraard theorie. Langs de andere kant, iedere kilogram minder is in de praktijk ook een bepaalde hoeveelheid tijdswinst.”

“Bij gevolg veranderde ook het rijgedrag op zo’n manier dat Verstappen er optimaal gebruik van wist te maken. En wanneer Max hem tot de limiet kon pushen en vertrouwen had dan is dat anders dan wanneer eender welke andere rijder tot op de limiet zou pushen.”

“Ook Perez deed het goed, hij is een zeer goede F1-piloot, maar hij is geen Max Verstappen.”