Het bijzonder verhaal achter het F1-debuut van Michael Schumacher: “Mijn vervanger was zo goed dat ik in de gevangenis kon blijven”

Daimler Media
Daimler Media

Dertig jaar geleden maakte Michael Schumacher tijdens de GP van België zijn debuut in de Formule 1, dit als vervanger van Jordan-rijder Bertrand Gachot die in een Engelse gevangenis beland was.

Bertrand Gachot doet zijn verhaal in de podcast van de Formule 1, ‘Beyond the Grid,’ over wat er zich allemaal afspeelde dertig jaar geleden. De Frans-Belgische rijder kwam in 1991 uit voor het F1-team van Eddie Jordan toen hij de week voor de GP van België veroordeeld werd tot een gevangenisstraf als resultaat van een licht geval van verkeersagressie.

“Het komt er op neer dat ik in december 1990 met de auto van mijn vriendin onderweg was,” aldus Gachot. “Het was een Franse auto en er lag traangas in.”

Hij reed achterop een taxi, de chauffeur daarvan stapte uit en bedreigde Gachot met de dood. Die greep naar het traangas en spoot het richting de taxichauffeur maar hij was er zich niet van bewust dat dit in het Verenigd Koninkrijk beschouwd werd als een wapen. 

Hij belde zelf de politie maar tot zijn verbazing kroop de taxichauffeur die hem twee minuten voordien nog wou vermoorden nu in de slachtofferrol. “Ik herinner me nog dat ik tegen hem zei: ‘Nu roep je om je mama maar twee minuten geleden wou je me nog vermoorden.’”

“Ik ging mee naar het politiekantoor, alles ging goed en een half uur later was ik weer buiten. Maar negen maanden later moest ik naar de rechtbank en de rechter sloot me meteen op in de gevangenis.”

Gachot had voor de rechtbank gepleit voor zelfverdediging en rekende op een boete of hoogstens een voorwaardelijke straf maar tot ieders verbazing sprak de rechter een effectieve gevangenisstraf uit van achttien maanden. 

Met Gachot buiten spel moest Eddie Jordan op zoek naar een rijder voor de GP van België en dat werd dus Michael Schumacher. Jordan speelde trouwens in de hele situatie geen al te propere rol maar Gachot heeft het hem vergeven. 

“Eddie Jordan was een ‘slechterik’ in deze hele situatie maar sindsdien zijn we vrienden en kunnen we erom lachen,” aldus Gachot. “Hij wou dat ik een voorwaardelijke straf zou krijgen. Zo zou hij mijn contract kunnen verbreken want daarin stond een clausule die het nietig verklaarde als ik hert team in diskrediet zou brengen.”

Hij verwijt Jordan niets want hij weet dat de Ier dringend op zoek was naar geld om zijn team te laten overleven, hij weet dat het niets persoonlijk was. 

Ondertussen wist Gachot niet dat Schumacher zijn vervanger zou worden en was het één van de cipiers die het hem vertelde. 

“De eerste die me over Michael Schumacher vertelde was een gevangenisbewaker. Hij vertelde me dat de nieuwe rijder die ze hadden aangenomen zo goed was dat ze mij niet meer nodig hadden, ik kon in de gevangenis blijven.”

“Ik zweer het je,” gaat Gachot verder. “De bewaker kwam naar met toe en elke keer dat hij de deur opende maakte hij het geluid van een F1-motor!”

Gachot koestert trouwens geen wrok ten opzichte van Michael Schumacher: “Hij kwam meteen naar me toe en zei: ‘Bertrand, ik zou je willen zeggen dat het me erg spijt wat er gebeurd is. Het was niet goed.’ Sindsdien zijn we echt goede vrienden geworden.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print