“Het is jammer dat Nyck de Vries niet wat meer tijd kreeg, Helmut Marko had die moeten geven”

AlphaTauri F1 team
AlphaTauri F1 team

Volgens Giedo Van der Garde had Nyck de Vries bij AlphaTauri wat meer tijd moeten krijgen. De druk van buitenaf, maar ook bij Helmut Marko, werd volgens Van der Garde te groot en dat heeft Nyck de Vries zijn racezitje gekost, samen met het feit dat de AlphaTauri F1-bolide in het begin helemaal niet competitief was.

Nyck de Vries begon met hoge verwachtingen aan het F1-seizoen 2023 maar de foutjes stapelden zich op. Die waren niet alleen aan hemzelf te danken maar ook deels aan de AlphaTauri F1-bolide die helemaal niet competitief was en moeilijk te besturen. Uiteindelijk raakte het krediet van Nyck de Vries op en werd besloten om hem te vervangen door Daniel Ricciardo.

Net op dat moment leek AlphaTauri er wat door te komen en de tweede seizoenshelft was inderdaad stukken beter dan de eerste seizoenshelft. Voor Nyck de Vries zat het seizoen er dan echter al op, zijn F1-droom was voorbij.

“Het is dan ook ontzettend jammer dat hij niet langer de tijd heeft gekregen,” vertelt Van der Garde in gesprek met ‘Racingnews365’. “Het is ook een jongen die soms iets langer nodig heeft om te laten zien wat hij werkelijk in zijn mars heeft en ik weet hoe goed hij echt is en bovenal hoe dedicated hij is.”

Van der Garde twijfelt niet dat Nyck de Vries tijdens de tweede betere seizoenshelft van AlphaTauri ook een erg goede bijdrage aan de resultaten had kunnen leveren.

“Dat denk ik wel, ja. Hij zou tegen die tijd beter in zijn ritme hebben gezeten en wellicht was Helmut Marko tegen die tijd ook wat rustiger en relaxter geweest, omdat er toch al wat punten op het scorebord stonden. En als het team wat relaxter is, ga je automatisch ook beter presteren. Je wordt meer één met de auto. Dus ik denk dat wat die jongens hebben laten zien, Nyck ook had kunnen laten zien.”