Huisartsen: “Laat de F1-race in Spa-Francorchamps niet met publiek doorgaan”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Gisteren besliste het overlegcomité dat massaevenementen onder strikte voorwaarden vanaf midden augustus zoals gepland nog steeds kunnen doorgaan maar de huisartsenkoepel Domus Medica ziet liever evenementen zoals Pukkelpop of de GP van België niet met publiek doorgaan.

Net als in bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Nederland stijgen ook in ons land de coronacijfers de voorbije dagen enorm. In tegenstelling tot die twee landen zijn de versoepelingen in België een stuk beperkter maar vanaf midden augustus zouden massaevenementen onder strikte voorwaarden kunnen doorgaan.

Enkel volledig gevaccineerden of mensen die een negatieve test kunnen voorleggen zullen bijvoorbeeld Pukkelpop of de F1-race in Spa-Francorchamps mogen bijwonen. Daarnaast zullen er ook strikte protocollen zijn en plannen voor eventuele besmettingen maar desondanks zou huisartsenkoepel Domus Medica liever niet hebben dat grote massaevenementen in augustus kunnen doorgaan.

“Het gaat niet de goede kant op met de cijfers. Eerst zagen we een stijging die mogelijk te wijten was aan meer testen. Maar dat kan je nu niet meer zeggen,” aldus woordvoerder Roel van Giel volgens ‘Het Nieuwsblad’. “Wij hebben bij de huisartsen ook een rondvraag gedaan en zij zien meer besmettingen en ook meer zieken. Dat zie je trouwens ook aan de positiviteitsratio die blijft stijgen.”

Domus Medica lanceerde in de aanloop naar het overlegcomité van maandag een oproep om massaevenementen niet te laten doorgaan maar daar ging de regering dus niet op in. Wel werd besloten om tijdens dergelijke evenementen extra maatregelen te nemen.

“Concreet bedoelen we de massaevenementen zoals Pukkelpop of Francorchamps. We vonden dat toen al geen goed idee en dat is nog steeds niet het geval. Met de stijgende cijfers kan je dat niet laten doorgaan. De mensen vragen daar trouwens ook niet om.”