“In zeventien jaar tijd zie ik maar één verschil bij Fernando Alonso”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Er lijkt maar geen houdbaarheidsdatum te staan op Fernando Alonso. Hij draait al vele jaren mee in de Formule 1 en volgens voormalig Formule 1-rijder Pedro de la Rosa is er maar één waarneembaar verschil tussen de Fernando Alonso van vandaag en de rijder die hij zeventien jaar geleden bij McLaren leerde kennen.

Pedro de la Rosa was testrijder bij McLaren in 2007 en zo leerden ze mekaar kennen bij het team uit Woking. Toen kwam Fernando Alonso over van Renault als tweevoudig wereldkampioen en het bleek meteen een tumultueus seizoen te worden tussen Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Er was zoveel drama dat seizoen binnen het team van McLaren dat het huwelijk tussen Fernando Alonso en McLaren slechts één jaar duurde.

De la Rosa is van mening dat Alonso tot op de dag van vandaag niets heeft veranderd in termen van zijn nauwgezette benadering van racen, met uitzondering van één belangrijke troef die hij op dat moment niet bezat.

“Ik zie niets, geen enkel verschil”, aldus De la Rosa. “Dat is echt opmerkelijk te noemen, ik heb het hem nog niemand zien nadoen en ik denk ook niet dat dat snel gaat gebeuren, Alonso is een uniek persoon in de F1-wereld en daarbuiten.”

“Als ik dan toch een verschil moet kiezen, dan zie ik dat hij nu een nog grotere leider is geworden in een team. Hij was dat destijds ook al maar toen was zijn Engels nog niet zo goed, hij kon de boodschappen die hij wou doorgeven nog niet altijd in de juiste context overbrengen. Ook dat is nu verleden tijd, hij stuurt nu altijd de juiste boodschap naar alle afdelingen.”

“Zijn verbetering van de Engelse taal heeft veel indruk op mij gemaakt, wij Spanjaarden zijn daar nou eenmaal niet zo goed in, ons accent blijft altijd een beetje vreselijk. Hij spreekt altijd de juiste woorden nu, hoe hij een team kan motiveren is ongezien, zijn brein is niet snel te noemen maar ultrasnel, net zo snel als de wagen dus.”

“Racen is duidelijk zijn passie, hij is gewoon een beetje verouderd tegenover vroeger. Het is net zoals goede wijn, die verouderd ook maar blijft ook gewoon top om te drinken. Het is gewoon zijn verlangen om te winnen, zijn verlangen om nooit op te geven, om altijd te blijven leren, wat op zijn leeftijd niet evident is, met wat hij al heeft gewonnen, hij blijft een klasse op zichzelf”.

“Ik bewonder deze man enorm. Soms gaan we samen karten, zo hebben we eens samen deelgenomen aan de 24-uurs race karten van Dubai wat we dan eigenlijk meer voor de lol doen. Dan nog zie je hem zichzelf en het team voorbereiden alsof de toekomst van de wereld er mee te maken heeft.”

“Voor Fernando Alonso kan je alleen maar een eindeloos respect hebben”, sluit Pedro de la Rosa af.

Ik denk dat vele lezers onder ons deze mening ook zijn toegedaan, Fernando de krijger die nooit opgeeft. 

Geschreven door Vincent Bogaerts

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print