“Je kan de straffen van Hamilton en Verstappen niet vergelijken”

F1
F1

Michael Masi, de racedirecteur van de FIA, zegt dat het onmogelijk is om de straffen die Lewis Hamilton en Max Verstappen kregen bij hun laatste crashes te vergelijken.

Bij de GP van Groot-Brittannië katapulteerde Lewis Hamilton Max Verstappen aan hoge snelheid in de openingsronde van de race de bandenmuur in. Hij kwam er vanaf met een tijdstraf van tien seconden en wist de race uiteindelijk nog te winnen.  

Vorig weekend kruisten beide rijders opnieuw elkaars pad in Monza toen Lewis Hamilton de pitlane verliet. Deze keer eindigde het verhaal voor zowel Hamilton als Verstappen in tranen maar de jonge Nederlander werd nu wel duidelijk als schuldige aangewezen en krijgt een gridstraf van drie plaatsen op de startgrid voor de GP van Rusland.

Volgens Michael Masi had het in Monza geen zin om Max Verstappen ter plaatse te straffen omdat hij ook uit de race lag.

“Een van de dingen waar we het onder de teams over eens zijn, is dat er ofwel vijf a tien seconden straf gegeven wordt, afhankelijk van de omstandigheden.” 

“Als ze waren doorgereden, zou dat de tijdstraf in de race zijn geweest. Maar dat deden ze niet.”

“Je kan het helemaal niet vergelijken met het voorval in Silverstone”, vervolgde hij. “Je hebt twee auto’s die bij één incident worden uitgeschakeld, tegenover één auto die bij een ander incident wordt uitgeschakeld. Nu konden ze niet doorgaan om de straf uit te zitten, dat probeer ik uit te leggen.”

“Een gridstraf, zoals we hebben gezien, is wat dit jaar wordt toegepast, zoals we met alle teams hebben afgesproken,  wanneer iemand moet opgeven.”

Christian Horner, de teambaas van Verstappen, vindt dat de twee rijders op dezelfde manier gestraft hadden moeten worden. 

“Het was een onhandige botsing, maar beide coureurs konden direct bevestigen dat ze in orde waren,” schreef Horner op de officiële website van Red Bull. “Ik deel vandaag nog steeds dezelfde overtuiging: allebei hebben ze een rol in gespeeld en het is moeilijk om de schuld meer aan de ene dan aan de andere kant toe te wijzen.”

“Als de FIA een statement had willen maken, hadden ze beide rijders dezelfde straf kunnen opleggen”, schreef hij. “Maar de fout werd geacht meer aan de kant van Max te liggen, en omdat hij de race niet uitreed, was de enige optie om hem een gridstraf te geven, die we accepteren.”

Gevreesd wordt dat de rivaliteit tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen alleen maar feller zal worden maar daar maakt Masi zich geen zorgen over.

“Het verloop van de situatie is voor sommigen een perceptie, afhankelijk van de persoon die je wilt steunen,” zei hij. “Ik denk dat als je het Christian vraagt, je er waarschijnlijk een heel andere kijk op krijgt.”

 “We hebben een heel close, spannend kampioenschap tussen twee fantastische rijders. En dat is het deel waar we ons allemaal op moeten concentreren.”

Op een slimme manier energie besparen? Klik hier!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner MDAMDA