“Knotsgekke race in Monza is het bewijs dat de F1 een omgekeerde startgrid moet overwegen”

Volgens Ross Brawn, sportief directeur van de F1, is het verrassende resultaat van afgelopen weekend het bewijs dat de zogenaamde ‘reversed grid’ absoluut moet overwogen worden.


We leken in Monza weer af te stevenen op een dominante overwinning van Mercedes en bovendien leken de uitdagers van bij Red Bull al het hele weekend geen vuist te kunnen maken tegen de ‘Silberpfeile.’

Niets was echter minder waar want bij de start werd al duidelijk dat Valtteri Bottas een lange middag tegemoet ging met een Mercedes die niet in staat was om in de voorste gelederen mee te vechten. De safety car die zou volgen op een incident met Kevin Magnussen aan de ingang van de pitstraat zou er vervolgens voor zorgen dat de kaarten helemaal door elkaar geschud zouden worden.

Mercedes blunderde door Lewis Hamilton naar de pits te roepen terwijl die nog gesloten was en dat leverde een stop-and-go straf op van tien seconden en de rest is geschiedenis. Voor Ross Brawn een reden te meer om te experimenteren met mogelijkheden om meer van die chaotische races te genereren.

“Monza was een kandidaat voor een reverse grid sprint race toen we overwogen om het model dit jaar te testen,” schreef Brawn in zijn gebruikelijke post-race debriefing.

“Helaas konden we er niet mee doorgaan, maar het concept is nog steeds iets wat wij en de FIA de komende maanden willen uitwerken en bespreken met de teams voor volgend jaar.”

“Wij geloven dat de race van gisteren de spanning heeft laten zien die een gemengd pakket kan opleveren. Met in het achterhoofd dat de auto’s van volgend jaar hetzelfde blijven als dit jaar, kunnen onze fans worden getrakteerd op het soortgelijke drama dat we dit weekend op Monza hebben gezien.”

“Natuurlijk, met een reversed grid sprint race, zullen de teams hun auto’s anders afstellen.”

“Op dit moment stelt Mercedes haar auto’s af om de snelste ronde te halen en vervolgens de race vanaf de voorkant te controleren.

“Als ze weten dat ze moeten inhalen, zullen ze die aanpak moeten veranderen. We zullen doorgaan met het evalueren van nieuwe formats met als doel de show te verbeteren, maar zonder aan het DNA van de F1 te raken.”

Brawn geeft ook toe dat de overwinning van Gasly in Monza welgekomen was. Hij onderstreept ook het talent van de Fransman en het doorzettingsvermogen dat hij toonde tijdens het voorbije jaar.

“Pierre heeft een lange weg afgelegd sinds hij door Red Bull terug naar Toro Rosso, het huidige AlphaTauri, gedegradeerd werd. Zijn eerste overwinning is een beloning voor zijn veerkracht.”

“Hij is een taaie jongen. De manier waarop hij terugkwam na de tegenslag in zijn carrière is ongelofelijk. Hij maakte de balans op, dacht na over wat hij moest doen om te verbeteren en werkte vervolgens uit hoe hij dat moest doen.”

“Hij zette geen voet verkeerd op zondag, zelfs niet toen Carlos hem onder druk begon te zetten. Hij zorgde goed voor zijn auto en reed een perfecte race.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel de nieuwe F1-game F1 2021 via deze link en steun F1journaal.be

Steun F1journaal.be en koop via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print