Krijgen we binnenkort een nieuw ‘gendergelijk’ F1-team op de startgrid?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Craig Pollock, de voormalige teambaas van British American Racing, heeft bevestigd dat hij een terugkeer plant in de Formule 1 en dit met een bijzonder project.

Eerder dit jaar opende de FIA de inschrijvingen voor nieuwe teams in de Formule 1 voor de seizoenen 2025, 2026 en 2027. Craig Pollock, die we nog kennen als manager van Jacques Villeneuve en als teambaas van British American Racing, laat weten dat hij een aanvraag zal doen met een nieuw project genaamd ‘Formula Equal’.

De insteek achter Formula Equal is, zoals de naam al doet vermoeden, dat het op alle niveaus zal bestaan uit evenveel mannen als vrouwen. Volgens Pollock is dat moeilijk om te verwezenlijken in een bestaand team en daarom wil hij beginnen met een schone lei, dat vertelt hij tegenover ‘CNN.’

Het project van Pollock geniet naar verluidt steun uit Saoedi-Arabië dat naast de race in Jeddah zijn betrokkenheid in de motorsport wil vergroten. In januari liet de voorzitter van de Saoedische motorsportfederatie nog weten dat hij graag teams wil lokken om zich te vestigen in zijn land. 

“Ik heb plannen voor het eerste F1-team dat echt buiten Europa gevestigd is,” aldus Pollock. “Het moet van nul worden opgebouwd in een Golfstaat, dat is ons doel. Het is een project op voor de lange termijn, niet de korte termijn.”

Om het financiële plaatje rond te krijgen laat hij weten dat hij aan het onderhandelen is met een Golfstaat. De FIA liet al weten dat ze aan het einde van volgende maand zullen beslissen welke projecten ze uit alle inschrijvingen zullen kiezen.