Krijgen we een recordaantal van 24 races op een meer ‘duurzame’ F1-kalender 2024?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De F1-kalender zal volgend jaar waarschijnlijk een recordaantal van 24 races tellen. Inderdaad, tijdens bijna 1 op 2 weekends zal er een F1-race plaatsvinden en dat zal niet alleen voor een bijzonder lang maar ook een erg intens F1-seizoen zorgen.

Met 24 races op de kalender krijgen we niet alleen een recordaantal aan races, de F1-kalender zal meer dan ooit niet alleen de rijders maar vooral ook de teamleden onder druk zetten en vooral ook uitputten. Volgens F1-baas Stefano Domenicali is dat inderdaad erg belastend voor heel wat medewerkers.

“We hebben een kalender, die deels omwille van historische redenen, naar 24 races is gegroeid,” aldus F1-baas Stefano Domenicali. “Het put de mensen uit en er wordt erg veel gereisd.”

Maar ook voor het milieu is het huidige schema erg belastend want er wordt veel heen en weer gevlogen en daarom wil de Formule 1 de kalender ook herschikken zodat er tussen de races minder kilometers afgelegd moeten worden. Dat idee werd de voorbije jaren al eens geopperd maar er bleef uiteindelijk maar weinig van over.

Organisatoren van F1-races hebben uiteraard niet graag dat er meteen voor of na hun race een andere F1-race plaatsvindt in de buurt, omdat dit concurrentie vormt voor de eigen ticketverkoop.

“Natuurlijk heeft elke promotor een aantal redenen om een ​​bepaald weekend of een bepaalde gelegenheid te hebben,” vertelde Stefano Domenicali daarover. “We proberen er echter jaar na jaar voor te zorgen dat we zoveel als we kunnen onze verplaatsingen te beperken. We hebben met onze CO2-neutraliteit 2030 uiteraard een heel ambitieus doel, dat heeft een groot effect.”

“We zijn een wereldkampioenschap, we racen niet slechts in één enkele regio, we verplaatsen ons over de hele wereld. Dat nemen we dan ook heel serieus.”

De Formule 1 wil dan ook in de toekomst proberen om geografisch de races veel dichter bij elkaar te laten plaatsvinden.

“We gaan proberen zo effectief mogelijk alles tussen de verschillende regio’s te organiseren,” zei Domenicali. “Natuurlijk weten we bijvoorbeeld dat we niet vier races op rij op hetzelfde continent kunnen houden omdat het om commerciële en om andere redenen een probleem kan zijn.”

“Er is veel aandacht om de kalender zo goed mogelijk op te stellen. Het is echter geen geheim dat het doel is om volgend jaar 24 races te hebben.”