Lando Norris vraagt oplossing voor ‘belachelijke regel’: “Ik werd extra bestraft na gevecht met Verstappen”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

McLaren-rijder Lando Norris roept de FIA en de Formule 1 op om een ‘belachelijke regel’ aan te passen waarvan hij tijdens de GP van Oostenrijk het slachtoffer werd en daardoor zelfs een gridstraf voor de GP van Groot-Brittannië riskeerde.

Net als tijdens andere races werd er ook in Oostenrijk gecontroleerd op het respecteren van de baanlimieten. Terwijl hij aan strijden was met Max Verstappen ging Norris naast de baan in de uitloopstrook. Aangezien het Norris zijn vierde overtreding op het vlak van de baanlimieten was kreeg Norris een tijdstraf van vijf seconden.

Op die tijdstraf kwam echter veel kritiek want zijn vierde inbreuk kwam er terwijl hij aan het strijden was met Verstappen. Norris haalde Max Verstappen in maar liet Verstappen meteen opnieuw voorbij. De vraag is dan ook of je daarvoor een inbreuk op de baanlimieten moet noteren. Ook Lando Norris vindt het uitdelen van de tijdstraf niet correct.

“Ik kreeg een tijdstraf van vijf seconden omdat ik probeerde in te halen en het niet correct ging,” aldus Norris. “Ik wist zelfs niet dat ik een tijdstraf van vijf seconden had gekregen.”

Na de schade aan zijn wagen moest Lando Norris terugkeren naar de pits waar McLaren opmerkelijk genoeg Lando Norris niet meteen uit de wagen liet stappen maar eerst de tijdstraf van vijf seconden uitvoerde. Mochten ze dat niet gedaan hebben dan was de tijdstraf omgevormd naar een gridstraf voor de volgende race.

“Ik wist zelfs niet waarom we een tijdstraf van vijf seconden uitoefenden voor we opgaven,” vertelt Norris daarover. “Ik wist zelfs niet wat we deden tot na de race. Dat is om eerlijk te zijn redelijk belachelijk.”

“Ik probeerde een inhaalmanoeuvre te doen, ik blokkeerde. Ik ging naast de baan omdat ik de sausage kerb moest ontwijken. Maar onmiddellijk gaf ik die positie terug aan Max, dus ik heb waarschijnlijk zo’n anderhalve seconde verloren door dat te doen.”

“Dat is duidelijk genoeg een straf. Ik verloor tijd door zoiets te doen.”

Volgens Lando Norris moet er iets gedaan worden om dergelijke belachelijke bestraffingen in de toekomst te vermijden. Norris vreest dat rijders anders nog minder inhaalmanoeuvres zullen ondernemen en races saaier zullen worden.

“Als je wilt dat we niet racen en niet wilt dat we proberen om in te halen en je een saaie race wilt dan moet je zo’n regels hebben,” zegt Norris daarover. “Er is een verschil tussen naast de baan gaan terwijl je aan het racen bent of het verkrijgen van een voordeel.”

“Er is het winnen van tijd dat belangrijk is, niet het naast de baan gaan omwille van een een domme fout.”

“Je beoordeelt iets niet perfect, maar het feit dat ik er voor bestraft wordt, zeker gezien de racesituatie, zeker gezien het feit dat ik tijd heb opgegeven, dat is echt niet logisch.”

“Hopelijk kunnen ze dit snel oplossen want het is redelijk belachelijk.”