“Lawrence Stroll smijt geld tegen het Aston Martin F1 team maar het brandt gewoon op”

Aston Martin media
Aston Martin media

Voormalig F1-teambaas Colin Kolles neemt geen blad voor de mond en stelt dat het team van Aston Martin niet zal werken onder leiding van teameigenaar Lawrence Stroll.

Toen het Force India-team in financieel zwaar weer verkeerde reikte een consortium onder leiding van Lawrence Stroll een helpende hand en nam het team over. Later doopte Stroll het team om tot Aston Martin en zo bracht hij een grote naam in de autowereld terug naar de F1.

De ambitie was om binnen de vijf jaar een competitief team te worden dat meedoet voor de prijzen maar tot dusver is daar weinig van te merken. Na het boerenjaar in 2020 lijkt het enkel maar achteruit te gaan met de formatie uit Silverstone want hoewel we nog maar twee races ver zijn in het nieuwe seizoen maakt Aston Martin tot dusver weinig indruk.

Dat heeft ook Colin Kolles gezien, die in een ver verleden nog teambaas was van het team dat tegenwoordig als Aston Martin door het leven gaat.

 “Je hebt een teameigenaar die denkt dat hij de teambaas is, die alles beter weet en vindt dat hij zijn zoon uit alle macht op de voorgrond moet zetten,” zei de voormalige Midland- en Spyker-directeur en HRT-teambaas, in gesprek met de Duitse omroep Sport1.

“De vis stinkt altijd uit de kop. Ik zie het raceteam nergens heen gaan.”

“Zolang meneer Whitmarsh de leiding heeft en meneer Stroll niet inziet dat hij thuis moet blijven en alleen budgettaire richtlijnen moet geven, mensen moet laten werken die verstand van zaken hebben en de juiste mensen het team moet laten leiden, gaat het nooit werken.”

We kennen Lawrence Stroll vooral als de vader van F1-rijder Lance Stroll, zijn goedgevulde geldbeurs heeft er in 2017 toe bijgedragen dat zoonlief aan de slag mocht bij Williams. Hij heeft echter nooit genoegen genomen met een rol aan de zijlijn en hij wilde ook inspraak in de leiding van het team waar hij in investeerde.

Zo overtuigde hij destijds Claire Williams om Pat Symonds te ontslaan en toenmalig technisch directeur van Mercedes Paddy Lowe aan te nemen. Het zette de neerwaartse spiraal in waar Williams nooit meer uitgeraakt is en ook de carrière van Lowe ging naar de haaien. 

De toekomst zal ons vertellen of voormalig McLaren-teambaas Martin Whitmarsh en voormalig BMW Motorsport-baas Mike Krack, die momenteel de plak zwaaien in Silverstone, hetzelfde lot zullen ondergaan. Colin Kolles heeft alvast geen vertrouwen in de werkwijze van Stroll.

  “Als iemand denkt dat hij van de ene op de andere dag in de Formule 1 komt en vooraan meedraait, dan zal dat niet zo snel lukken”, concludeerde de Roemeen.

“Je moet een plan hebben. Je had het plan kunnen hebben dat er in 2022 nieuwe regels zouden komen en daar aan kunnen werken.

“De heer Stroll heeft echter een paar jaar geleden besloten dat het nu snel moet gebeuren, ongeacht de kosten.”

“Ik zei altijd tegen (investeerders) als je een miljoen van welke valuta dan ook neemt en het op een vuur gooit, zal het geld net zo snel opbranden als in de Formule 1 als je niet weet wat je doet.”

“En dat is wat nu bij Aston Martin gebeurt.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner