Le Mans: De spectaculairste wedstrijd ter wereld

World-wide TV coverage.
500.000 toeschouwers: meer dan eender welk autosportevenement.
De beste GT en Prototype piloten ter wereld (met tal van ex F1 piloten).
Race wagens die tot ieders verbeelding spreken.
De 50 beste teams, geselecteerd door de organisatie.
Een super sfeer met race fans die door het dolle heen gaan.

Dit allemaal maakt deel uit van de legendarische 24 Uren van Le Mans

Dit jaar vinden de 24 Uren van Le Mans plaats op 13 en 14 Juni. Tot 2 jaar geleden was dit voor mij een vrij onbekende race. Dit was vooral te wijten aan het feit dat deze wedstrijd jaarlijks plaatsvindt tijdens de examenperiode.

In 2001 nam ik voor de eerste keer deel en leerde ik de race echt kennen. Al bij mijn eerste dag in de paddock kon ik mijn ogen niet geloven. Zulke mooie wagens en goede piloten. Hospitality-units tot 6 verdiepingen hoog, net alsof men in de paddock kleine hotels had gebouwd. Die VIP faciliteiten waren mooier dan sommige buitenverblijven in ST Tropez. Dit had ik zelfs nooit gezien in de F1 paddocks (toen ik Formule Renault reed, reden we soms in het voorprogramma van de F1).

Dit waren de eerste aspecten die mij opvielen maar het mooiste moest nog komen: DE SFEER. Ik kan er maar één woord voor vinden ongelofelijk.

Aan de inkom van de paddock staan tal van racefans hun idolen op te wachten. Eerlijk gezegd vind ik het zelf indrukwekkend om met piloten als Herbert, Blundel, Salo, etc aan de start te verschijnen.

Maar dat was lang niet alles. Na de trainingen wilde ik even gaan kijken wat er zich afspeelde in de omgeving. Op de campings was het één groot feest. Race vrienden die echte kleine dorpjes creëerden op grote weides. Een kermis met tal van activiteiten waar twee dingen centraal stonden nl.: racen en feesten.

En dan kom je in de stad Le Mans zelf. Ook daar staat maar één ding centraal “de race”. Op dinsdag heb je de technische keuring in het centrum van de stad. Normaal is een technische keuring saai en kijken de teams en piloten er tegen op. Maar in Le Mans “downtown”, met al die animatie rondom is het een leuke ervaring.

Op de dag voor de race heb je de parade in de stad. Een soort stoet met enkele racewagens, huldiging van de winnaars van de vorige editie en de parade op oldtimers van de deelnemende piloten. Deze parade kan je vergelijken met de drukste (100.000 personen) carnavalsstoet die je ooit gezien hebt. Alleen met het verschil dat racen centraal staat.

Ik kan nog uren over deze race schrijven en blijven opsommen hoe indrukwekkend ik het wel vind, maar de sfeer zou je zelf moeten gaan opsnuiven. Het is gewoon een evenement dat te mooi is om met woorden te beschrijven. Een race die ik in de toekomst nooit meer zou willen missen. Ook de dag dat ik er zelf niet moet racen, zal ik gaan, want dat feestje zou ik aan de andere kant ook eens willen meemaken.

Dit jaar zal ik deelnemen met de Pagani Zonda. Een heel nieuw project waarover jullie alles op mijn site www.anthonykumpen.com kunnen lezen. We zullen van daaruit ook een live verslaggeving doen die jullie kunnen lezen op de site.

Tot slot nog een tip: als je ooit de mogelijkheid hebt bezoek deze race je zal het zeker niet berouwen.

Sportieve groeten,

Anthony Kumpen
Anthony Kumpen over de 24 uren van Le Mans.
a:0:{}
World-wide TV coverage.
500.000 toeschouwers: meer dan eender welk autosportevenement.
De beste GT en Prototype piloten ter wereld (met tal van ex F1 piloten).
Race wagens die tot ieders verbeelding spreken.
De 50 beste teams, geselecteerd door de organisatie.
Een super sfeer met race fans die door het dolle heen gaan.

Dit allemaal maakt deel uit van de legendarische 24 Uren van Le Mans

Dit jaar vinden de 24 Uren van Le Mans plaats op 13 en 14 Juni. Tot 2 jaar geleden was dit voor mij een vrij onbekende race. Dit was vooral te wijten aan het feit dat deze wedstrijd jaarlijks plaatsvindt tijdens de examenperiode.

In 2001 nam ik voor de eerste keer deel en leerde ik de race echt kennen. Al bij mijn eerste dag in de paddock kon ik mijn ogen niet geloven. Zulke mooie wagens en goede piloten. Hospitality-units tot 6 verdiepingen hoog, net alsof men in de paddock kleine hotels had gebouwd. Die VIP faciliteiten waren mooier dan sommige buitenverblijven in ST Tropez. Dit had ik zelfs nooit gezien in de F1 paddocks (toen ik Formule Renault reed, reden we soms in het voorprogramma van de F1).

Dit waren de eerste aspecten die mij opvielen maar het mooiste moest nog komen: DE SFEER. Ik kan er maar één woord voor vinden ongelofelijk.

Aan de inkom van de paddock staan tal van racefans hun idolen op te wachten. Eerlijk gezegd vind ik het zelf indrukwekkend om met piloten als Herbert, Blundel, Salo, etc aan de start te verschijnen.

Maar dat was lang niet alles. Na de trainingen wilde ik even gaan kijken wat er zich afspeelde in de omgeving. Op de campings was het één groot feest. Race vrienden die echte kleine dorpjes creëerden op grote weides. Een kermis met tal van activiteiten waar twee dingen centraal stonden nl.: racen en feesten.

En dan kom je in de stad Le Mans zelf. Ook daar staat maar één ding centraal “de race”. Op dinsdag heb je de technische keuring in het centrum van de stad. Normaal is een technische keuring saai en kijken de teams en piloten er tegen op. Maar in Le Mans “downtown”, met al die animatie rondom is het een leuke ervaring.

Op de dag voor de race heb je de parade in de stad. Een soort stoet met enkele racewagens, huldiging van de winnaars van de vorige editie en de parade op oldtimers van de deelnemende piloten. Deze parade kan je vergelijken met de drukste (100.000 personen) carnavalsstoet die je ooit gezien hebt. Alleen met het verschil dat racen centraal staat.

Ik kan nog uren over deze race schrijven en blijven opsommen hoe indrukwekkend ik het wel vind, maar de sfeer zou je zelf moeten gaan opsnuiven. Het is gewoon een evenement dat te mooi is om met woorden te beschrijven. Een race die ik in de toekomst nooit meer zou willen missen. Ook de dag dat ik er zelf niet moet racen, zal ik gaan, want dat feestje zou ik aan de andere kant ook eens willen meemaken.

Dit jaar zal ik deelnemen met de Pagani Zonda. Een heel nieuw project waarover jullie alles op mijn site www.anthonykumpen.com kunnen lezen. We zullen van daaruit ook een live verslaggeving doen die jullie kunnen lezen op de site.

Tot slot nog een tip: als je ooit de mogelijkheid hebt bezoek deze race je zal het zeker niet berouwen.

Sportieve groeten,

Anthony Kumpen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print