Lewis Hamilton: “Abu Dhabi 2021 was gemanipuleerd, 2008 was dat niet”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

In een interview met Timo Glock voor ‘Sky’ blikt Lewis Hamilton terug op de eindstrijd voor de wereldtitel in 2007, 2008 en 2021 en daarbij wikt en weegt hij zijn woorden.

Komend weekend wordt het F1-seizoen afgesloten in Abu Dhabi en het is onmogelijk niet terug te denken aan wat voor een thriller er zich vorig jaar voltrok. Max Verstappen kroonde zich er voor de eerste keer tot wereldkampioen na een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding. 

Lewis Hamilton heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zich in de zak gezet voelde door de wedstrijdleiding en meer bepaald door Michael Masi. Dat is een jaar na datum nog steeds niet veranderd, dat blijkt uit een gesprek met Timo Glock voor ‘Sky’. De voormalige F1-rijder had een gesprek met Hamilton in de rand van de GP van Brazilië en ze hadden het ook onder andere over de finales van 2007 en 2008 en bij die laatste speelde Glock een hoofdrol. 

In 2007 moest Hamilton de wereldtitel aan Kimi Raikkonen laten in Brazilie maar een jaar later was het dan toch raak. De bewuste race staat ook in het geheugen gegrift van menig F1-fan want Lewis Hamilton wist de wereldtitel nog af te snoepen van Felipe Massa door Timo Glock in de allerlaatste bocht te passeren. Die laatste vroeg Hamilton nu veertien jaar later of de emoties van 2008 en 2021 te vergelijken zijn.

“Het was… anders,” aldus Hamilton. “Het was anders dan in 2021 want het werd niet door iemand gemanipuleerd, iemand heeft gewoon beslist hoe het resultaat moest zijn eigenlijk. Er waren wel wat overeenkomsten met de pijn van het verliezen in 2007, die drie ronden dat ik geen kampioen was (GP van Brazilië 2008 n.v.d.r.) en in 2021. Het is hetzelfde vreselijke gevoel in je hart en in je hoofd.“

Na de race in 2008 kreeg Timo Glock het trouwens hard te verduren van de Braziliaanse fans die hem ervan verdachten Lewis Hamilton te hebben geholpen. De Duitser kreeg zelfs politiebegeleiding om veilig op het vliegtuig huiswaarts te raken. Hamilton verontschuldigt zich bij Glock dat hij daar destijds te weinig oog voor had.

“Het spijt me dat ik toen niet begreep wat er in jouw wereld gebeurde,” aldus Hamilton. “Ik was erg jong, het spijt me dat ik je toen niet kon steunen. Als dat vandaag de dag was weet ik dat ik er zou kunnen zijn en je zou kunnen steunen. Maar hoe dan ook, je bent er geweldig mee omgegaan.”