Lewis Hamilton: “Diversiteit en inclusie zijn nog steeds een probleem in de F1”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Lewis Hamilton ziet dat het nog altijd moeilijk is voor jong talent dat wil doorstoten naar de Formule 1, vooral als ze behoren tot minderheden.

“Het probleem met onze sport is dat het erg duur is,” aldus Hamilton in het BBC-programma ‘We are England,’ waar hij een gesprek had met Britse autosport-talenten Lewis Appigayei en Ruben Stanislaus.

Maar de zevenvoudige wereldkampioen ziet ook lichtpuntjes: “Er zijn heel wat mensen en bedrijven die een koers van diversiteit en inclusie willen varen. Veel bedrijven willen zich verbinden aan de juiste boodschap.”

Met dat in het achterhoofd gaat het niet enkel over wat je op de baan doet maar ook hoe je jezelf voorstelt en hoe je met je verlies omgaat vindt Hamilton, maar er moet nog veel gebeuren.

“Er is te weinig diversiteit aan de top van de organisaties en bedrijven overal ter wereld. Er zijn te weinig zwarte leiders.”

Uit zijn eigen ervaringen weet Hamilton dat zijn huidskleur een rol gespeeld heeft in het begin van zijn carriere: “Ik was de enige zwarte persoon op de baan.”

Hij had ook kritiek klaar op voor de managers in de F1 door te stellen dat ze er pas voor je zijn als je levert wat van je verwacht wordt.

Maar hij geeft de jonge rijders als goede raad mee dat je familie iets is waar je altijd kan op terugvallen: “Je vader of je ouders staan altijd van bij het begin achter je om de juiste redenen. Als je dan niet slaagt zijn ze er nog altijd.”