Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd na GP van de USA

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Na afloop van de GP van de USA zijn Lewis Hamilton en Charles Leclerc uit de uitslag van de GP van de USA geschrapt, dit omwille van een technische inbreuk.

De reden van de diskwalificatie is terug te vinden bij de houten plank die sinds 1994 onder de F1-bolides wordt gemonteerd. Die moet normaal onder alle omstandigheden, inclusief slijtage, een minimum dikte van 9 millimeter hebben. De plank wordt gemonteerd om te vermijden dat de teams hun F1-bolides te laag zouden afstellen en dit een veiligheidsrisico zou vormen.

De F1-bolides van Lewis Hamilton en Charles Leclerc doorstonden de test niet en verantwoordelijken van Mercedes en Ferrari werden bij de stewards geroepen. Die haalden aan dat de unieke layout van het Circuit of The Americas, en dan in het bijzonder de vele hobbels in het baanoppervlak, tot extra slijtage hadden geleid. Daarnaast zou het sprintformat er eveneens voor gezorgd hebben dat er weinig tot geen tijd was om controles en aanpassingen te doen.

De stewards oordeelden echter dat het aan de deelnemers is om er steeds voor te zorgen dat de houten plank binnen de opgelegde vereisten blijft en besloten om Hamilton en Leclerc te diskwalificeren. Daardoor winnen heel wat rijders één of meerdere plaatsen en behaalt Logan Sargeant tijdens zijn thuisrace zijn eerste wk-punt. Ook voor de strijd in het kampioenschap bij de teams en de rijders is de diskwalificatie zeer belangrijk.

Opvallend is dat ook de wagens van Max Verstappen en Lando Norris onderzocht worden en dat er ook daarbij een mogelijke inbreuk had plaatsgevonden. Er volgden echter bijkomende controles waaruit besloten werd dat de wagens van Verstappen en Norris zich binnen de regels bevonden.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023