Lewis Hamilton had voor Williams kunnen racen: “Er was ruzie met McLaren”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De grote successen bij Lewis Hamilton zijn er vooral gekomen door zijn periode bij Mercedes, nog steeds het huidige team van Hamilton. Hamilton had echter net zo goed voor Williams kunnen racen, ook daar had men grote interesse in Hamilton maar de omstandigheden waren toen niet ideaal om hem een contract aan te bieden.

Lewis Hamilton boekte een groot deel van zijn successen bij het Mercedes Formule 1-team, dit nadat hij ervoor had gekozen om voor het seizoen 2013 de overstap te maken van McLaren waar hij debuteerde in de Formule 1 in 2007.

Het had er echter ook helemaal anders kunnen uitzien. In 2004 ontstond er een breuk tussen de familie Hamilton en McLaren, dit na een verhitte discussie over in welk kampioenschap Hamilton dat bewuste jaar zou racen. Het contract van Hamilton met McLaren zou zelfs verscheurd geweest zijn door niemand minder dan Martin Whitmarsch, toen nog werkzaam bij McLaren.

Na de ruzie benaderde het kamp van Hamilton het team van Williams om over een deal te praten. De onderhandelingen mislukten echter omdat BMW, dat toen samenwerkte met Williams, niet bereid was Hamilton zijn juniorcarrière te financieren.

“Ze belden ons op met de vraag of ze konden langskomen”, aldus Patrick Head, mede-oprichter van Williams. “Ze kwamen dan bij ons op kantoor en vielen meteen met de deur in huis en vertelden ons dat Ron Dennis hun had laten vallen.”

“We werkten destijds met BMW samen en zij waren niet bereid om enige steun aan Hamilton te geven. Wij van Williams verkeerden ook niet in een financiële positie dat we zijn races konden financieren. Dat heeft Frank Williams toen wel geïrriteerd, dat hij Hamilton geen contract kon aanbieden.”

De ruzie werd bijgelegd en uiteindelijk keerde Hamilton na een aantal weken terug naar McLaren.

“Het is voor mij nooit een echte optie geworden”, aldus Hamilton. “Ik heb steeds een grote belangstelling gehad voor het team van Williams. Ik herinner me dat ik droomde om met de wagen van Nigel Mansell te rijden of die van David Coulthard.”

Het zal dus steeds een groot vraagteken blijven hoe de carrière van Hamilton er bij Williams had kunnen uitzie.

Geschreven door Vincent Bogaerts