“Lewis Hamilton heeft het jarenlang erg gemakkelijk gehad, wat hem nu overkomt is hij niet gewoon”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Jacques Villeneuve is Lewis Hamilton jarenlang ‘verwend’ geweest door met een erg goede en dominante wagen te rijden. Daardoor zou Hamilton het niet gewoon zijn om het laatste extra tiende uit een wagen te halen en dus ook alles uit het pakket te halen dat hij ter beschikking krijgt.

Met nog één race te gaan dit seizoen ziet het er naar uit dat Lewis Hamilton voor het tweede seizoen op rij geen F1-overwinning zal behalen. Opvallend want tot twee jaar geleden behaalde Hamilton sinds hij in de Formule 1 kwam telkens minstens één, en vaak meerdere, overwinningen.

Hamilton wil maar al te graag dat dit seizoen erop zit, de motivatie is duidelijk weg en hij wil de focus zo snel mogelijk volledig op de nieuwe wagen voor volgend jaar en het F1-seizoen 2024 leggen. Volgens Jacques Villeneuve staan de voorbije twee seizoenen in schril contrast met de jarenlange dominantie en de vele wereldtitels van de voorbije jaren.

Villeneuve gelooft dat Hamilton simpelweg niet gewoon is om meer naar achter op de grid te rijden en om alles uit het pakket te halen dat hij ter beschikking krijgt, om onder moeilijke omstandigheden en met een minder goede wagen toch dat extra tiende te vinden.

“He is een erg wispelturige wagen met een zeer eng venster waarin hij goed presteert, hij valt erg moeilijk af te stellen,” aldus Villeneuve over de Mercedes W14. “George Russell lijkt dat beter te kunnen dan Lewis die zeer veel jaren in een makkelijk te besturen wagen heeft gereden.”

“Hij had destijds meer pk’s ter beschikking dan de rest van de startgrid en wanneer ze de juiste afstelling of de juiste strategie niet hadden dan nog wonnen ze.”

“Wanneer je dan plots achteruit gaat en het laatste tiende moet zien te vinden, iets dat je niet meer gewoon bent, dan lijkt het veel minder goed te lukken.”

Villeneuve lijkt daarmee een kritiek op Hamilton te bevestigen die ook al tijdens zijn jaren van dominantie met Mercedes de ronde deed. Namelijk dat Hamilton niet de kwaliteiten heeft om van een minder goede wagen een iets betere wagen te maken en extra performance eruit te halen, een kwaliteit die bijvoorbeeld Fernando Alonso wel wordt toegeëigend.